Ο Νίκος Παπαθανάσης είναι μηχανολόγος μηχανικός, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Αεροναυπηγική· εκεί ξεκίνησε και τον εργασιακό βίο του στις αρχές της δεκαετίας του ’80, για να διανύσει έκτοτε μακρά πορεία σε θέσεις ευθύνης, μέχρι που αποφάσισε το 2016 να αρχίσει τη «ναυπήγηση» της πολιτικής σταδιοδρομίας του από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα μιλά στο «Μανιφέστο» για τους στόχους του κόμματός του στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες λέει πως «γίνονται για να αποκτήσει η χώρα σταθερή κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα των πολιτών και όχι για να λύσει η αντιπολίτευση τα δικά της».

Εκτιμάτε ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ;

Πιστεύω ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα επαναβεβαιώσουμε την εντολή που πήραμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ενας πολίτης που μας εμπιστεύτηκε στις προηγούμενες εκλογές το έκανε για συγκεκριμένους λόγους: διότι αξιολόγησε το έργο που κάναμε την προηγούμενη τετραετία, διότι εκτίμησε την αποτελεσματική διαχείριση των δύσκολων κρίσεων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και διότι πιστεύει ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς ένα καλύτερο μέλλον. Συνεπώς δεν βλέπω τον λόγο να μη μας ξαναψηφίσει.

Μπορείτε να αποκλείσετε τρίτη προσφυγή στις κάλπες;

Τίποτα δεν είναι δεδομένο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανέναν εφησυχασμό. Γνωρίζουμε όλοι ότι στην επόμενη Βουλή ενδεχομένως να έχουμε περισσότερα από πέντε κόμματα. Οσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο όχι απλώς να φτάσουμε το ποσοστό το οποίο πετύχαμε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά να το ξεπεράσουμε.

Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τους φόρους;

Δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προτείνουν ένα πρόγραμμα όπου η χάραξη της φορολογικής πολιτικής γίνεται με θεωρητικό και ιδεοληπτικό τρόπο και αναπαράγει καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος. Αρκεί να σκεφτείτε ποια είναι η μόνη μείωση φόρων που προτείνουν. Οι φόροι στην κατανάλωση, όταν γνωρίζουμε ήδη ότι αντίστοιχες πρακτικές σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές. Και μάλιστα την προτείνουν χωρίς να ομολογούν ποιους άλλους φόρους προτίθενται να αυξήσουν για να τη χρηματοδοτήσουν. Τέτοιες πρακτικές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αναπαράγουν τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία, την ακρίβεια, την αποεπένδυση και εντέλει τις ανισότητες. Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και δεν είχε happy end για κανέναν.

Αντίθετα, εμείς τι λέμε; Οι μειώσεις φόρων από τους διαθέσιμους δημοσιονομικούς πόρους πρέπει να αφορούν τις επενδύσεις και την εργασία, για να δημιουργήσουμε μια παραγωγική χώρα με δίκαιη και δυναμική ανάπτυξη. Η δίκαιη ανάπτυξη δεν θα πρέπει να εξαντλείται στα συνθήματα, θα πρέπει να γίνεται πράξη, κι εμείς έχουμε ήδη βρει τον τρόπο για να το επιτύχουμε αυτό. Να σας θυμίσω ότι την προηγούμενη τετραετία μειώσαμε 50 φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, φέραμε διπλάσια ανάπτυξη από την Ε.Ε., αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%, αυξήσαμε τις συντάξεις κατά 8%, φέραμε ρεκόρ νέων επενδύσεων, δημιουργώντας 300.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώνοντας την ανεργία κατά 6 μονάδες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σας κατηγορούν για επιδοματική πολιτική που ακολουθείτε. Πώς απαντάτε;

Η πολιτική μας δεν είναι επιδοματική, είναι αναπτυξιακή και μοιράζει το μέρισμα της ανάπτυξης αυτής όταν προκύπτουν σημαντικές κρίσεις και έκτακτες συνθήκες. Την προηγούμενη τετραετία χάρη στις πρωτοβουλίες μας και τις μεταρρυθμιστικές τομές μας επιτύχαμε ρεκόρ Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, που οδήγησαν σε περισσότερες θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, μειώσαμε 50 φόρους. Παράλληλα, μπροστά στις έκρυθμες συνθήκες που δημιούργησαν η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική κρίση, σταθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη με μέτρα που μπόρεσαν να τους ανακουφίσουν. Αυτό δεν ορίζεται ως επιδοματική πολιτική, αλλά ως ένα προσωρινό μέτρο ανακούφισης. Η βάση της πολιτικής μας δεν είναι τα επιδόματα, αλλά οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών, η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των συνθηκών ζωής, της Παιδείας, της Υγείας κ.ο.κ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Οι στόχοι που πρέπει να επιτύχει η χώρα είναι να διατηρήσει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και να προσελκύσει ακόμα περισσότερες επενδύσεις, να κρατήσει σταθερό το τιμόνι της ανάπτυξης και την επόμενη τετραετία.

Πώς κρίνετε την κόντρα που έχει ξεσπάσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει το κόμμα σας στις επικείμενες εκλογές;

Οι εκλογές γίνονται για να αποκτήσει η χώρα σταθερή κυβέρνηση που θα λύσει τα προβλήματα των πολιτών. Δεν γίνονται για να λύσει τα προβλήματά της η αντιπολίτευση. Θα πρέπει να πούμε ωστόσο ότι, παρά την κόντρα, υπάρχουν και δύο σημεία στα οποία συγκλίνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: στην αγάπη τους για την υπερφορολόγηση και στην τακτική του εκφοβισμού για δήθεν παντοδυναμία Μητσοτάκη.