Ανταλλακτική οικονομία: «Η οικονομία εκείνη εντός της οποίας λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών (υλικών και άυλων) μεταξύ των οικονομικών μονάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος». Για παράδειγμα, 10 πορτοκάλια ανταλλάσσονται με 5 μήλα, κ.ο.κ. Η πρακτική αυτή εν έτει 2023 μπορεί να ακούγεται… μεσαιωνική, όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι φαίνεται να την πιστεύουν. Πρώτος την είχε «βάλει» στον δημόσιο διάλογο ο Θοδωρής Δρίτσας και μάλιστα λίγες ημέρες αφότου ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε τοποθετηθεί υπέρ των τοπικών νομισμάτων, και τις «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη. «Υπάρχει μία πρακτική, στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, που σε περιφέρειες που έχουν μείνει πίσω, έχει επινοηθεί μία ανταλλακτική οικονομία. Αυτό γίνεται στη Γερμανία και στη Σκανδιναβία», τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.
Η αναφορά του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαία δεν είναι και μάλιστα το τελευταίο διάστημα μια νέα… πρόταση κυκλοφορεί στις τάξεις των «53+»: της τράπεζας χρόνου! Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα «κομμάτι» της ανταλλακτικής οικονομίας, μέσω του οποίου θα προσφέρονται υπηρεσίες, όπως η βόλτα του σκύλου, ψώνια στην αγορά κ.λπ. Η συγκεκριμένη «ιδέα» δεν είναι καινούργια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες διακινήθηκε μια εργασία του Ιουνίου του 2013, υπό τον τίτλο «Τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα - Ανάδυση και προοπτικές βιωσιμότητας». Μολονότι ο αποστολέας ζήτησε τη διαγραφή του email, διότι εστάλη εκ παραδρομής, το «μάτι» αρκετών έπεσε σε αυτά που αναφέρονται στη συγκεκριμένη εργασία.
Για παράδειγμα, περιγράφεται η τράπεζα χρόνου που «ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 στην πλατεία Συντάγματος»: την περίοδο εκείνη είχε μόλις ξεκινήσει το κίνημα των αγανακτισμένων και κάποια άτομα που συμμετείχαν σε αυτό είχαν την ιδέα να την ξεκινήσουν. Επομένως δημιουργήθηκε μία ομάδα και ύστερα από πολλές συναντήσεις άρχισε να διαμορφώνεται η τράπεζα χρόνου και ο τρόπος που θα λειτουργεί. Σε πρώτο στάδιο αναζητεί πληροφορίες και βοήθεια από τράπεζες χρόνου άλλων χωρών όπως της Ισπανίας καθώς και από την τράπεζα χρόνου γυναικών, την πρώτη τράπεζα χρόνου στην Ελλάδα».
Χωρίς ανταπόκριση
Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι βασικές αρχές είναι ότι κάθε υπηρεσία ισούται με μία μονάδα χρόνου και δεν εμπλέκονται χρήματα στις ανταλλαγές. Την ίδια ώρα, περιγράφεται ακριβώς η οργάνωση και η δομή της, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίον γίνεται η διαχείριση. Για να καταλήξει τελικά η έρευνα στο συμπέρασμα ότι παρόλο που υπάρχει μία συνεχής αύξηση στα μέλη της, το ποσοστό των μελών που ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα είναι πολύ μικρό και φτάνει μόλις το 4,7%!
Το παραπάνω έγγραφο έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Μανιφέστο», μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μέλη της Ο.Μ. Παπάγου-Χολαργού του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας συντονίστρια είναι η Εφη Παρίση. Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε με τα τοπικά νομίσματα του Τσακαλώτου και άλλων στελεχών της ομάδας των 53+, από την ίδια οργάνωση έφυγε νέο μέιλ προς τα μέλη με την εξής επισήμανση: «Αγνοήστε το προηγούμενο μέιλ».
Η κυρία Παρίση, για αυτούς που δεν τη γνωρίζουν, είναι εκείνη που είχε υιοθετήσει fake news για την υπόθεση Λιγνάδη όταν στο Twitter έγραφε πως η Solidarity now, της οποίας επικεφαλής είναι η Αντιγόνη Λυμπεράκη, παρείχε προσφυγόπουλα στον Δημήτρη Λιγνάδη, tweet που λίγες μέρες αργότερα «κατέβασε», ζητώντας συγγνώμη. «Το Σάββατο έκανα ένα τουίτ λόγω λανθασμένης πληροφόρησης το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια σχετικά με εμπλοκή της ΜΚΟ #solidaritynow με επικεφαλής την κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη. Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη και το κάνω για λόγους προσωπικής αρχής».
Το όνομά της φυσικά υπάρχει και κάτω από την πρόταση της ομάδας των «53» για τοπικά νομίσματα, που είχε κατατεθεί ως συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών», πρότειναν χαρακτηριστικά.