«Μέχρι το τέλος του έτους τα πάντα θα λειτουργούν όπως πρέπει» στα πανεπιστήμια υπογράμμισε ο Νίκος Παπαϊωάννου, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ο σχετικός νόμος θα θεραπεύει τις δυσλειτουργίες στο θέμα της ασφάλειας, όπως αυτές αναδείχθηκαν και στις πρόσφατες επιθέσεις σε Νομική και Πολυτεχνειούπολη.
Σχολιάζοντας τη φιλοσοφία του νόμου που θα βάζει τάξη στην ανομία, αναφέρθηκε στις συνέπειες στους παρανομούντες, οι οποίες θα είναι πολιτικές, πειθαρχικές και αστικές. Όπως είπε, «θα υπάρξει η θεραπεία κάποιων ζητημάτων που σχετίζονται με το χρόνο απονομής, με το ποιος συμμετέχει στην επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, έτσι ώστε να είναι όλα μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Θα υπάρξουν, λοιπόν, ρυθμίσεις όπως γίνεται με την ενδοοικογενειακή βία και την αθλητική βία, σε πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό διάστημα. Προφανώς, θα υπάρξει πρόβλεψη έως σε αυτούς τους 24 μήνες (για αναστολή της φοιητικής ιδιότητας) να έχουν λήξει τα πάντα ή να έχει γίνει κάποια προσπάθεια».
Όσο για το πόσα πανεπιστήμια μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας σημαίνει ότι θα πρέπει το κάθε πανεπιστήμιο να έχει καταθέσει και τον τρόπο λειτουργίας των μηχανικών μέσων. Δηλαδή, η ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνομία ή η φύλαξη. Όλα τα πανεπιστήμια έχουν καταθέσει και επιτροπές ασφαλείας και μονάδες ασφαλείας. Τη γενική εικόνα θα τη δούμε αφού πάρουμε ακριβώς σε 2,5 μήνες από σήμερα τα τελικά ολοκληρωμένα σχέδια, διότι, όλα αυτά τέλος του χρόνου θα πρέπει να δουλεύουν. Δεν είναι τίποτα το να αγοραστούν και να τοποθετηθούν. Απλώς θέλει βούληση και απλώς πρέπει, ο ασκών τη διοίκηση να καταλάβει, όπως είμαι σίγουρος ότι όλες οι διοικήσεις των πανεπιστημίων το καταλαβαίνουν, ότι όταν ασκώ διοίκηση πρέπει και να εφαρμόζω τους νόμους».
Φοιτητής 108 ετών
Ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο ζήτησε από όλα τα πανεπιστήμια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φοιτητών, σημειώνοντας ότι υπάροχυν 340.000 ανενεργοί φοιτητές σε σύνολο 750.000. «Αρκεί να πω ότι σε κεντρικό πανεπιστήμιο της Αθήνας υπάρχει φοιτητής που ενεγράφη το 1935, άρα γεννηθείς το 1917 ή 18 και επειδή δεν υπάρχει διαδικασία διαγραφής, αυτοί υπάρχουν ακόμα στις λίστες», είπε χαρακτηριστικά.