Την απερίφραστη καταδίκη της εισβολής κουκουλοφόρων στη Νομική εξέφρασε εκ νέου ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου, κάνοντας λόγο, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα, για φασιστικό γεγονός. «Νομίζω ότι κανένας λογικός νους, κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την φασιστική εγκληματική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.
«Ήταν μία αναίτια εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων σε εκδήλωση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ένας διδακτορικός φοιτητής, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό» είπε χαρακτηριστικά. Όπως αυμπλήρωσε, οι ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ποιοι πιστεύουν στη δημοκρατία και στην ακαδημαϊκή ελευθερία, «άσχετα αν την επικαλούνται και με τις πράξεις τους αυτές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν αντανακλαστικά και αντισώματα σε όλη την κοινωνία εναντίον τους».
Αναφορικά με τον τραυματία φοιτητή, ενημέρωσε ότι επικοινώνησε ο ίδιος με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία τον ενημέρωσε ότι «η υγεία του ευτυχώς, πέρα από κάποιους μώλωπες, κάποια επιφανειακά τραύματα, δεν έχει κάτι άλλο» και «νομίζω ότι έχει ήδη εξέλθει του νοσοκομείου».
Περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη, ανέφερε τα εξής: «Ήταν μία εκδήλωση Ημέρες Καριέρας, την οποία εκδήλωση την έκανε μία συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Άσχετα, όμως, ποια παράταξη την έκανε, η ακαδημαϊκή ελευθερία ορίζει ότι οποιαδήποτε συνδικαλιστική παράταξη μπορεί να κάνει το οτιδήποτε ακαδημαϊκά και ελεύθερα στα πλαίσια της δημοκρατίας μέσα σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Την ώρα λοιπόν που, όχι μόνο ήταν φοιτητές αλλά και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού τόσο της Νομικής όσο και της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, δέχθηκαν αυτήν την αναίτια επίθεση».
Το οποιοδήποτε χτύπημα μπορεί να είναι θανατηφόρο
Ερωτηθείς εάν οι δράστες ήθελαν να υπάρξουν θύματα, είπε: «Δεν ξέρω αν ήθελαν ή δεν ήθελαν θύματα όμως όλοι καταλαβαίνουμε ότι σε τέτοιες καταδρομικές ενέργειες που τα χτυπήματα πέφτουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό, το οποιοδήποτε τέτοιο χτύπημα ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι θανατηφόρο, άσχετα αν το θέλεις ή δεν το θέλεις. Όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι τραγικό εν έτει 2025».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, αυτές οι καταδικαστέες ενέργειες παλιότερα, πριν από 7- 8 χρόνια ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ τώρα έχουν μειωθεί πάρα πολύ, «όμως διαπιστώνουμε ότι σε μια πολύ ακαδημαϊκή συνάντηση με χαρακτηριστικά ακαδημαϊκά συνέβη αυτό το αποτρόπαιο γεγονός χθες, το οποίο βεβαίως και ως υπουργείο Παιδείας το καταδικάσαμε και το καταδικάζουμε απερίφραστα».
Η νοοτροπία που πρέπει να εξαλείψουμε
«Πριν από το 19 ήταν τόσο συνήθη αυτά τα γεγονότα. Από το 19 και μετά -και θυμάμαι ότι τότε ήμουν και πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου-, τον Ιούλιο του 2019 μόλις είχε αναλάβει ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ψηφίστηκε ένας νόμος στη Βουλή, ο οποίος όριζε ξεκάθαρα ότι το προηγούμενο καθεστώς που όριζε ότι για την οποιαδήποτε είσοδο της αστυνομίας χρειάζεται η άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου, δηλαδή να βρεθεί ο πρύτανης, να βρεθούν οι αντιπρυτάνεις και τα μέλη του Πρυτανικού, μια χρονοβόρος διαδικασία, αυτό λοιπόν αντικαταστάθηκε και οποιοσδήποτε χώρος του πανεπιστημιακού campus, οποτεδήποτε λοιπόν υπάρχει κάποια παραβατική πράξη και ενημερωθεί, παρεμβαίνει χωρίς καμία άλλη εντολή. Μειώθηκε αυτή η παραβατικότητα στο έπακρο. Τα τελευταία χρόνια όντως έχει μειωθεί, δεν έχει εξαλειφθεί. Συμφωνώ απόλυτα. Όμως από εκεί και πέρα το να γίνεται μία ειρηνική συνάντηση και κάποιοι πέντε, δέκα, είκοσι, δεν ξέρω πόσοι, προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες αυτό δεν είναι μόνο, κατά τη γνώμη μου, μία καλή ή κακή αστυνόμευση, είναι και η νοοτροπία που πρέπει να εξαλείψουμε», ανέφερε επίσης.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαϊωάννου ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι υπάρχουν μέτρα ασφαλείας τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν για τους πανεπιστημιακούς χώρους. «Η ελεγχόμενη είσοδος ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Ενώ έχει προβλεφθεί, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Η κάρτα και γενικά η εφαρμογή πλήρως και όλων των διατάξεων και του νέου νόμου του 4957 είναι στα σχέδια να γίνει, όμως δεν είναι δικαιολογία αυτό, γιατί το έχω ζήσει εγώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου πριν από δύο χρόνια σπάσαμε μία κατάληψη χώρου 700 τετραγωνικών μέτρων, 34 ετών κατάληψη και αποδίδεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Όλα τα ιδρύματά μας είναι τόσο εκτεταμένα και τόσο ανοικτά όπως είχαν σχεδιαστεί. Όμως έχουμε στον προγραμματισμό μας αυτές οι ενέργειες που είναι να γίνουν, να ολοκληρωθούν».