Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της Κυριακής με τίτλο «Η γελοιογραφία ως ταυτότητα», ξιφουλκεί κατά του Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα μιλά με απαξιωτικό τρόπο για το φαινόμενο Κασσελάκη και την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι παρέμεινε άφωνος για όσα συμβαίνουν στο δημόσιο βίο με τις καταστροφικές πλημμύρες, τις πυρκαγιές και τη δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά θυμήθηκε να μιλήσει μόνο για να πανηγυρίσει την εκλογή του διαδόχου του, εννοώντας φυσικά την πρόσφατη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει δε «στα όρια της γελοιογραφικής συμπεριφοράς» τους πανηγυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και κοινοτοπίες τα όσα ανέφερε για την Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού επεκτείνει την κριτική του στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπήρξε μία κυβέρνηση απαράδεκτη και ότι έκανε αντιπολίτευση δίχως ουσία ενώ γράφει για «οπλαρχηγούς του κομματικού κατεστημένου» που πρόδωσαν τα απλά μέλη και τη ριζοσπαστική Αριστερά, κάνοντας σαφείς υπαινιγμούς στα βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτιμήσεις τους για την ηγεσία του κόμματος.

Το φαινόμενο Κασσελάκη

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της νέας ηγεσίας. Μάλιστα, σε μία κίνηση γεμάτο νόημα, αφιερώνει ολόκληρο άρθρο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Αλέξη Τσίπρα, τον πολιτικό βίο του τόπου και την αριστερά, αλλά παραλείπει να αναφερθεί στο όνομα του Στέφανου Κασσελάκη.

Φωτογραφίζοντας το φαινόμενο Κασσελάκη, γράφει χαρακτηριστικά για αγοραίο, επικίνδυνο και επιζήμιο μεσσιανισμό που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Προσθέτει ότι είναι φαιδρό και αποκρουστικό να κατακλύζεται ο δημόσιος βίος με επικοινωνιακές σκηνοθεσίες και νοσηρά προϊόντα ευκαιρίας. Καταλήγει δε ότι στην Αριστερά δεν υπάρχουν μόνο οι ντελάληδες μιας κούφιας μετάλλαξης που προσπαθούν να προωθήσουν «ένα κύμβαλον αλαλάζον και μόσχο σιτευτό», καλώντας τα σοβαρά στελέχη της Αριστεράς να βγουν μπροστά.

Είναι φανερό ότι ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού καταφέρεται με σκληρά λόγια κατά του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν «ένα κύμβαλον αλαλάζον», ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το κάλεσμα στα στελέχη που διαφωνούν, να βγουν μπροστά και να διαχωρίσουν τη θέση τους από την παρακμή της Αριστεράς και ουσιαστικά από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, τη νέα του ηγεσία αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.