Πεντηκοστή επέτειος από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του μαύρου Ιούλη του 1974. Ημέρα μνήμης για την κατεχόμενη πατρίδα μας, τους αγνοουμένους, τις χιλιάδες των προσφύγων που με μνημειώδη καρτερία ελπίζουν και προσδοκούν στην ημέρα της επιστροφής. Είναι, όμως, και ημέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και συνταγματική τάξη ή την ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμή και σε όσους αγνοούνται στα πεδία των μαχών ή μαχόμενοι κατόρθωσαν να επιζήσουν.

Δυστυχώς, εδώ και 50 χρόνια και παρά τις συνεχείς προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς μέσα από ιστορικούς συμβιβασμούς και οδυνηρές παραχωρήσεις, αντί της θετικής ανταπόκρισης το μόνο που καταγράφεται είναι η προβολή και νέων απαράδεκτων αξιώσεων από πλευράς Τουρκίας, με επίκληση τάχα του δικαίου, όπως βεβαίως η ίδια το ερμηνεύει. Αν κάτι όμως κράτησε ζωντανό τον Ελληνισμό, αν κράτησε ψηλά τον πατριωτισμό μας και διατήρησε στο πέρασμα των αιώνων αναλλοίωτη την ταυτότητα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας, ήταν η ενότητα και η ομοψυχία που επιδείξαμε ως λαός. Είναι την ίδια ενότητα και ομοψυχία του συνόλου του λαού και των πολιτικών δυνάμεων που υπαγορεύει η οδυνηρή πραγματικότητα της κατεχόμενης για 50 χρόνια πατρίδας μας και η ανάγκη μέσα από αυτή την ενότητα να εργαστούμε, να αγωνιστούμε για την απαλλαγή από την κατοχή και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και απειλών που δέχεται η χώρα.

Αυτή άλλωστε είναι και η υποχρέωση προς όσους έδωσαν τη ζωή τους για να κρατηθεί η πατρίδα μας ζωντανή, να κρατηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ζωντανή, να κρατηθεί το κράτος ελεύθερο για να μπορεί να διαπραγματεύεται, να διεξάγει αγώνες, προκειμένου να κατορθώσουμε να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να την επανενώσουμε, με επιδίωξη μία και μόνη: Να παραδώσουμε μία πατρίδα με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και πλήρη εδαφική ακεραιότητα. Μία πατρίδα πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας μεταξύ των νόμιμων κατοίκων της, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό ήταν το όραμα όσων έδωσαν τη ζωή τους, αυτή είναι η προσδοκία ολόκληρου του κυπριακού λαού.

* Τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας