Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη και την παράνομη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό, κατά παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου, με πρόφαση το τυχοδιωκτικό πραξικόπημα της χούντας εναντίον του νόμιμου προέδρου της Κύπρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πλαίσιο διαπραγμάτευσης το οποίο έχει γίνει αποδεκτό ως βάση συνομιλιών από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους από τον Φεβρουάριο του 1977 και τη «συμφωνία υψηλού επιπέδου» μεταξύ του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Με απόλυτο σεβασμό στον κυρίαρχο κυπριακό λαό, που παραμένει ο τελικός κριτής κάθε πρότασης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για επίλυση του Κυπριακού. Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης συνιστά κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Χωρίς να διαγράφεται η ιστορία και με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων και στους αγνοούμενους, πυξίδα παραμένει η επανένωση του νησιού στο πλαίσιο που οριοθέτησαν οι αποφάσεις του ΟΗΕ.
* Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας