Η διχοτόμηση της Κύπρου αποτέλεσε μια εθνική καταστροφή. Πριν από το 1974 ούτε ο Μακάριος ούτε οι αντίπαλοί του είχαν τη διορατικότητα και την προορατικότητα να λειτουργήσουν με τρόπο που θα διαφύλασσε τον κυπριακό ελληνισμό από τον τουρκικό κίνδυνο. Το πραξικόπημα έδωσε στην Τουρκία την τέλεια αφορμή να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της και τα όσα εξελίχθηκαν εκείνη την περίοδο συνιστούν μια ντροπιαστική ήττα του ελληνισμού. Μετά την εισβολή η Τουρκία κατάφερε να ροκανίσει τον χρόνο και να πετύχει την εδραίωση της διχοτόμησης, που αποτελούσε τον διαχρονικό εθνικό της στόχο.

Αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το ευτύχημα είναι ότι ο κυπριακός ελληνισμός άντεξε το πλήγμα της εισβολής και της κατοχής και μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας κατάφερε να κατακτήσει την ισότιμη θέση του στη μεγάλη πολιτική οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με αυτόν τον τρόπο έχουν διαψευστεί πολλές από τις εκτιμήσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας.

Αυτό που σήμερα επιβάλλεται είναι μια νέα ρεαλιστική πολιτική, που θα συνδυάζει την περαιτέρω αποφασιστική ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ετοιμότητα εμπλοκής σε μια τολμηρή διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο μιας βήμα προς βήμα προσέγγισης. Σκοπός σε κάθε περίπτωση είναι να διαφυλαχθούν πάση θυσία όσα ο κυπριακός Ελληνισμός διατήρησε και κέρδισε τα τελευταία πενήντα χρόνια, να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και να επιχειρηθούν την ίδια ώρα βήματα που θα βελτιώνουν, έστω σταδιακά και εξελικτικά, την υφιστάμενη κατάσταση και θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμφωνημένη συνολική λύση. Αυτή είναι η ελάχιστη συλλογική υποχρέωση που θα διασφαλίσει το μέλλον και την προοπτική του κυπριακού ελληνισμού.

Σ.σ.: Το υπό μορφή άρθρου απόσπασμα αποτελεί τον επίλογο του βιβλίου του που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση με τον τίτλο: «Νέος ρεαλισμός - Το Κυπριακό 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή».

* Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», πρώην υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας