Το πρώτο έργο της Νίκης Κεραμέως –άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της στο υπουργείο Παιδείας κατά την περίοδο διακυβέρνησης 2019-2023– ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, για να ακολουθήσει σειρά αλλαγών στην εκπαίδευση, όπως η εισαγωγή στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 4 ετών (αντί των 5 που ίσχυε) και η έναρξη εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, οι διορισμοί 25.000 νέων μόνιμων εκπαιδευτικών και η εισαγωγή 166 νέων προγραμμάτων σπουδών· διπλασιάστηκε ο αριθμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, δημιουργήθηκαν Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, θεσμοθετήθηκε η ελληνική PISA. Με τον ίδιο άοκνο τρόπο η Νίκη Κεραμέως συνομιλεί καθημερινώς με τους συμπολίτες της εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου και είναι σε θέση να πει στο «Μανιφέστο» ότι «όλοι αντιλαμβάνονται απολύτως την πολιτική πραγματικότητα» διότι «γνωρίζουν, όπως απέδειξε και η ψήφος τους την 21η Μαΐου, ότι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα».

Μπορεί ο εφησυχασμός να κοστίσει στο κόμμα σας στις επικείμενες εκλογές;

Δεν χωρά απολύτως καμία επανάπαυση. Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλων των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ έχει στόχο να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου θα είναι άδειες. Εχουμε μια καινούργια εκλογική αναμέτρηση. Στις 21 Μαΐου έγινε το πρώτο, σημαντικό βήμα. Στις 25 Ιουνίου πρέπει να γίνει το μεγάλο άλμα, που θα οδηγήσει στην ασφαλή αυτοδυναμία της ΝΔ. Αυτό που διαπιστώνω, από την καθημερινή επικοινωνία μου με πολίτες, είναι ότι όλοι αντιλαμβάνονται απολύτως την πολιτική πραγματικότητα, και ευελπιστώ ότι η κινητοποίηση των ψηφοφόρων της ΝΔ θα είναι ανάλογη ή και μεγαλύτερη από εκείνη για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και βάσει του αριθμού των κομμάτων που θα πιάσουν το όριο του 3%, μπορείτε να αποκλείσετε και τρίτη προσφυγή στις κάλπες;

Οι πολίτες είναι αυτοί που ελπίζω θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο τρίτης προσφυγής σε κάλπες, δίνοντας ισχυρή εντολή και δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι μόνο μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει όσα πετύχαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ακόμα να γίνουν. Γνωρίζουν, όπως απέδειξε και η ψήφος τους την 21η Μαΐου, ότι αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα.

Θεωρείτε ότι η κόντρα που έχει ξεσπάσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα ευνοήσει, λόγω συσπείρωσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ΝΔ ή ότι σας ωφελεί;

Εκτιμώ ότι η όποια κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τα ποσοστά της ΝΔ. Η πολιτική που εφαρμόσαμε στην πρώτη κυβερνητική θητεία μας και η πολιτική που έχουμε εξαγγείλει για τα χρόνια που έρχονται δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η μεταξύ τους διαμάχη για το ποιος θα επιβάλει περισσότερους φόρους, καθώς και η φοροεπιδρομή κυρίως στη μεσαία τάξη από τον ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησής του, για να αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μείωση ή κατάργηση 50 φορολογικών επιβαρύνσεων από τη δική μας κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος πολίτης που ψήφισε τη ΝΔ τον Μάιο να επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο. Τουναντίον, μετά την πλήρη αποκάλυψη της πολιτικής που σκοπεύουν τα δύο αυτά κόμματα να ακολουθήσουν, υπάρχει κάθε λόγος να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία στις 25 Ιουνίου και πολίτες που ανήκουν σε άλλους χώρους και ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου.

Με ποιο επιχείρημα κινείστε τις τελευταίες ημέρες στις γειτονιές του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, προκειμένου να πείσετε εκ νέου το εκλογικό σώμα για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου;

Συνεχίζω καθημερινά τις επαφές μου σε ολόκληρο τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας. Και μου δίνεται η ευκαιρία αφενός να ευχαριστήσω τους πολίτες για τη στήριξή τους στη ΝΔ και για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό μου, αφετέρου να συζητήσω μαζί τους την αναγκαιότητα της εντονότερης προσπάθειας ώστε να διασφαλιστεί η ισχυρή εντολή, μέσω της ασφαλούς αυτοδυναμίας, στη ΝΔ. Οι πολίτες αναγνώρισαν και επιβράβευσαν τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα, τη στήριξη της κοινωνίας, τις μεταρρυθμίσεις, όλα όσα πετύχαμε στη διακυβέρνησή μας. Γνωρίζουν ότι η ισχυρή αυτοδυναμία δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Είναι μέσο για τη σταθερή πορεία της πατρίδας μας, για να πετύχουμε περισσότερα, για να συνεχίσουμε στον δρόμο των θετικών αλλαγών. Η συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας με καθιστά ιδιαιτέρως αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα.