Για μια «ιστορική μέρα» έκανε λόγο, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, αναφερόμενη στην επιστολική ψήφο που παρουσίασε με τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, σε συνέντευξη Τύπου μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο νωρίτερα σήμερα. Η ίδια αναφέρθηκε στην διαδικασία της επιστολικής ψήφου καθώς και στα επίπεδα ασφάλειάς της.

«Άμα σκεφτεί κανείς ότι είμαστε και 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας οι επόμενες ευρωεκλογές που θα γίνουν το 2024, ακριβώς 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα μας βρουν σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο και για τους απόδημους Έλληνες – δεν θα έχουν κανένα πρακτικό εμπόδιο -. Στις τελευταίες εκλογές που έγιναν ενώ είχαν αρθεί σε μεγάλο βαθμό κάποια εμπόδια νομικής φύσης μπορεί να έπρεπε ο άλλος να πάρει αεροπλάνο στην Αμερική για 2 -3 ώρες, να ταξιδέψει για να πάει στο προξενείο να ψηφίσει», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

40 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές η παράδοση του φακέλου 

Η υπουργός δείχνοντας τον φάκελο εξήγησε πως θα τον λάβει όποιος εκλογέας δηλώσει 40 ημέρες πριν τις εκλογές – τέλος Απριλίου – και θα έχει μέσα 5 στοιχεία – μεταξύ άλλων ένα έντυπο οδηγιών, ένα ψηφοδέλτιο που έχει όλα τα κόμματα, στο πίσω μέρος του οποίου επιλέγεται ο ευρωβουλευτής που επιθυμεί (ο εκλογέας) και ο φάκελος επιστροφής.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κόστος η ίδια ανέφερε πως: «o στόχος είναι όλο αυτό να είναι προπληρωμένο ή να γίνεται επιστροφή του ποσού, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Η μεγάλη καινοτομία δεν είναι μόνο ότι οι απόδημοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς κανένα πρακτικό εμπόδιο, αλλά ερχόμαστε και προβλέπουμε αυτό και για τους εκλογείς που βρίσκονται στην Ελλάδα πχ εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές. Ήταν και ένα εύλογο αίτημα της αντιπολίτευσης».

Συνεχής ταυτοποίηση - Εφαρμογή βάσει κατευθυντήριων του ΟΑΣΕ 

Ερωτηθείσα για την ασφάλεια αυτής της διαδικασίας η ίδια υπογράμμισε πως αρχικά για να ζητήσεις να σου έρθει αυτός ο φάκελος πρέπει να μπεις στο σύστημα με τους κωδικούς taxisnet σου έρχεται επιπλέον κωδικός επαλήθευσης στο κινητό, το λεγόμενο OTP, επομένως διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία του εκλογέα.

Δεύτερον ο εκλογέας παρακολουθεί την πορεία του φακέλου, ο φάκελος παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει, συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή στις εκλογές, ταυτοποιείται και σε αυτό το επίπεδο είτε με αντίγραφο της ταυτότητάς του, είτε ψηφιακά».

Η ίδια πρόσθεσε πως υπάρχει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ο ΟΑΣΕ που έχει θέσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες που εφαρμόζουν επιστολική ψήφο, σημειώνοντας πως ήμασταν από τις ελάχιστες που δεν την εφάρμοζαν.

Ιστορική ευκαιρία - Απάντηση στην αποχή 

Παράλληλα, ανέφερε πως θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τα κόμματα προτού το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάλογος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κ. Κεραμέως συμπλήρωσε πως είναι μια ιστορική ευκαιρία και είναι μια απάντηση για το πώς θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα για την συμμετοχή. «Η αποχή είναι μείζον ζήτημα, πρέπει όλους να μας απασχολήσει»

Σχετικά με το αν αυτή η διαδικασία επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές η ίδια ανέφερε: «Βήμα, βήμα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.. Από εκεί και πέρα θα το δούμε στην πορεία, θα γίνει ένας εκτενής διάλογος». Η κ. Κεραμέως τόνισε πως πρόκειται για «ένα βήμα που βαθαίνει την δημοκρατία».

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», αναμένεται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024. Τέλος, θα προηγηθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια η δημόσια διαβούλευση.