Για την υλοποίηση της θεσμικής αλλαγής της επιστολικής ψήφου μίλησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, διευκρινίζοντας κρίσιμα σημεία στα βήματα της διαδικασίας αλλά και πώς θα διασφαλιστεί η μη νόθευση του αποτελέσματος είτε των ευρωεκλογών είτε των δημοψηφισμάτων, για τα οποία ισχύει.
«Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους που έχουμε επιστολική ψήφο» τόνισε η Νίκη Κεραμέως και σημείωσε πως «είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε σκέψεις, προτάσεις της αντιπολίτευσης να ενσωματώσομε βελτιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να έχουν». Ακόμα, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων μετά τις ευρωεκλογές» και διευκρίνισε πως όσοι φάκελοι με επιστολική ψήφο «φτάνουν μέχρι την παραμονή των εκλογών», τότε θα «διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους των φυσικών εκλογικών τμημάτων».
Κεραμέως: Πληρούμε τις οδηγίες για θέματα ασφαλείας επιστολικής ψήφου
Αναφορικά με το πώς θα διασφαλιστεί η μη νόθευση του αποτελέσματος, η υπουργός ανάφερε: «Υπάρχει ένας οργανισμός ο ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για θέματα ασφαλείας σε περίπτωση επιστολικής ψήφου και τα πληρούμε όλα. Ενδεικτικά αν θέλει κάποιος να συμμετάσχει στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου θα μπει με τους κωδικούς taxis στο σύστημα – που ξέρει μόνο ίδιος – για να υποβάλλει την δήλωση. Θα του έρθει ένα μήνυμα επαλήθευσης, εν συνεχεία θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του φακέλου. Ο φάκελος θα μπορεί να δοθεί μόνο στον ίδιο. Για να ψηφίσει θα πρέπει να προσκομίσει και αποδεικτικό ταυτότητας. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά μέτρα ασφαλείας».
H Νίκη Κεραμέως, απάντησε στο πώς θα διασφαλίσουν ότι κάποιος που έχει ψηφίσει με επιστολική ψήφο, δεν θα ψηφίσει με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα, ως εξής: «Όσοι φάκελοι φτάνουν μέχρι την παραμονή των εκλογών, δηλαδή Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00, διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους των φυσικών εκλογικών τμημάτων».
Η επιστολική ψήφος είναι πρωτοβουλία «εξόχως κοινωνικού χαρακτήρα»
Σχετικά με την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, η υπουργός υπογράμμισε: «Η εκκαθάριση θα είναι μετά τις ευρωεκλογές, αλλά θα περιλαμβάνεται σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Για εμας είναι πάρα πολύ σημαντική συζήτηση με τα κόμματα και το λέω γιατί θεωρώ ότι έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία – βλέποντας και την αποχή, η οποία πλέον έχει σκαρφαλώσει σε πολύ απειλητικά ποσοστά, μεγάλα ποσοστά για τη Δημοκρατία μας – το πολιτικό σύστημα, συνολικά, να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε ξεκινήσει τις επαφές με τα κόμματα. Οι διαβουλεύσεις θα γίνουν πριν από τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε σκέψεις, προτάσεις της αντιπολίτευσης να ενσωματώσουμε βελτιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να έχουν. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί».
Στο γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε την πρωτοβουλία της θέσπισης της επιστολικής ψήφου πριν τις εθνικές εκλογές, υπουργός Εσωτερικών είπε χαρακτηστικά: «Γιατί για ένα τέτοιο βήμα που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εξετάσει τις βέλτιστες πρακτικές. Τώρα όμως είμαστε σε θέση, με τη ρύθμιση που προτείνουμε να καλύψουμε, να ανταποκριθούμε σε ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο των αποδήμων αλλά και πολλών κατηγοριών συμπολιτών μας που ζουν στην επικράτεια, όπως οι εποχικά εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι σπουδαστές που θα βρίσκονται εν μέσω εξεταστικής περιόδου αρχές Ιουνίου, οι μαθητές τρίτης Λυκείου που επίσης θα βρίσκονται ενδεχομένως μέσω εξετάσεων. Μάλιστα, οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία. Άρα το νομοσχέδιο, αυτή η πρωτοβουλία είναι και εξόχως κοινωνικού χαρακτήρα, διότι έρχεται και δίνει μια λύση».