Η χούντα του Νίγηρα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έδωσε εντολή στον Γάλλο πρεσβευτή Σιλβάν Ιτέ να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της δυτικοαφρικανικής χώρας και της πρώην αποικιοκρατικής δύναμης στην περιοχή.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, το διορισμένο από τη χούντα υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι η απόφαση απέλασης του Γάλλου πρεσβευτή είναι μια απάντηση σε ενέργειες που ανέλαβε η γαλλική κυβέρνηση που ήταν «σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Νίγηρα».

Μεταξύ αυτών και η άρνηση του απεσταλμένου να ανταποκριθεί σε πρόσκληση να συναντήσει τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα, ανέφερε η δήλωση του υπουργείου.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου στον Νίγηρα ήρθε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος αντιγαλλικών συναισθημάτων, με ορισμένους ντόπιους να κατηγορούν την ευρωπαϊκή χώρα ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις τους.

Το τελεσίγραφο κατά του Γάλλου απεσταλμένου απορρίφθηκε γρήγορα από το Παρίσι, το οποίο απάντησε σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία των στρατιωτικών. «Οι πραξικοπηματίες δεν έχουν την εξουσία να υποβάλουν αυτό το αίτημα, η έγκριση του πρέσβη προέρχεται αποκλειστικά από τις νόμιμες εκλεγμένες αρχές του Νίγηρα», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής.

Το πραξικόπημα έχει τεντώσει τις σχέσεις του Νίγηρα με τη Γαλλία και αυτή η τελευταία κίνηση εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες για το μέλλον των κοινών στρατιωτικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής εξέγερσης στην κατεστραμμένη από τις συγκρούσεις περιοχή του Σαχέλ.

Σημειώνεται ότι το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε νωρίτερα ότι η χούντα του Νίγηρα αξίωσε επίσης από τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Νιγηρίας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν και το AFP ακύρωσε τα σχετικά τηλεγραφήματα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε ότι υπεβλήθη αίτημα για αποχώρηση της Κάθλιν Φιτζγκίμπονς από τον Νίγηρα.