Το Λιμενικό κατηγορεί ο Νίκος Φίλης για το ναυάγιο αφού επικαλείται δήθεν μαρτυρίες για επιχείρηση pushback που προκάλεσε το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Μάλιστα για να επιβεβαιώσει τις αστήρικτες αναφορές του επικαλέστηκε τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, το πρόσωπο που κατηγορεί με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης άλλαξε το αφήγημα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να εργαλειοποιήσει το τραγικό ναυάγιο και ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες (φέρεται να το έχει πει αυτό ένας από τους διασωθέντες) ότι το σκάφος του Λιμενικού έριξε σχοινιά προκειμένου να τραβήξει το αλιευτικό και να αποτρέψει την είσοδό του σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει το Λιμενικό και συνολικά τις αρμόδιες αρχές διότι δεν παρενέβη προκειμένου να διασώσει τους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος. Βλέποντας όμως ότι το αφήγημα δεν βρίσκει ακροατές πηγαίνει στο άλλο άκρο.

Πάντως, η επίκληση του Ιάσονα Αποστολόπουλου, ενός προσώπου που σε καθημερινή βάση κατηγορεί την Ελλάδα υποστηρίζοντας πως «σκοτώνει» και «πνίγει» τους μετανάστες, προκαλεί ερωτήματα. Αν και αξίζει να αναφερθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρησιμοποιήσει το εν λόγω πρόσωπο μέχρι και στην Ευρωβουλή διασύροντας κατ' επανάληψη τη χώρα.