Νέες αντικειμενικές αξιές: Μεταβιβάσεις φωτιά για δεκάδες περιοχές

by MANIFESTO

Τέλος χρόνους για ιδιοκτήτες και αγοραστές οι οποίοι καλούνται να επιταχύνουν τις διαδικασίες μεταβίβασης αν θέλουν να αποφύγουν τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξιές που θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2022.

Η δημοσίευση του ΦΕΚ με τις νέες τιμές είναι ίσως πλέον και θέμα μόνον λίγων ημερών, αν και οι νέες αξίες θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2022. Αυτές θα καθορίσουν τελικά πόσο και ποιοι ωφελούνται εάν βιαστούν (επειδή οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν) ή ποιοι αν περιμένουν για ένα εξάμηνο (επειδή οι τιμές της εφορίας θα πέσουν).

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι απ΄τις αυξομειώσεις, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για πολλούς, ιδίως στα αστικά κέντρα. Σε περιπτώσεις όπως η Φιλοθέη και η Εκάλη οι τιμές αναμένεται να πέσουν θεαματικά.

Ωστόσο μεγάλες επιβαρύνσεις αναμένεται να υπάρξουν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων σε εκατοντάδες περιοχές και οικισμούς εκτός αστικών κέντρων -που καλύπτουν ίσως και την μεγαλύτερη έκταση της χώρας- οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν ποτέ ως τώρα στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (ΑΠΑΑ).

Σε τέτοιες περιοχές-«φιλέτα», οι νέες Τιμές Ζώνης θα εκτινάξουν στα ύψη από 1.1.2022 το κόστος μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών.

Τέτοιες περιοχές υπάρχουν σε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, όπου δεν ίσχυε ως τώρα οι αντικειμενικός προσδιορισμός (ΑΠΑΑ).

Για παράδειγμα, περιοχές όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και, άρα, οι τιμές και τα κόστη της εφορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, είναι:

· στην Αττική: οι παράλιες περιοχές έως τα Λεγρενά και το Σούνιο, Χάρακας, Δασκαλειό, Κακιά Θάλασσα, Λιμανάκια Κερατέας κ.ά.
· στην Αίγινα: η Πέρδικα και η Σουβάλα
· στο Αιγαίο: εκτάσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη, Τήνο, Σίφνο, Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο
· στην Αχαΐα: Διακοπτό, Αιγείρα, , Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.
· στην Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία
· στο νομό Θεσσαλονίκης: ο Λαγκαδάς
· στη Χαλκιδική: όλες οι παραλιακές περιοχές, Ποσείδι, Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου κ.α.
· στο Νομό Τρικάλων: Περτούλι, Ελάτη, Καστράκι, Φαρκαδώνα
· στην Άρτα: Τζουμέρκα, Κομμένο, Κομπότι
· στη Ζάκυνθο: Βολίμες, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός
· στην Κεφαλονιά: Ληξούρι, Σάμη, Φισκάρδο, Βασιλικιάδες, Βαθύ Ιθάκης
· στην Κέρκυρα: Λευκίμμη, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη
· στη Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα