Οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναμένεται να συνεχιστούν και το 2026. 

Το αξιόχρεο της χώρας πλησιάζει πλέον τη βαθμίδα Α, όπου κατατάσσονται οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο ο αμερικανικός Moody’s, ο καναδικός DBRS και ο γερμανικός Scope θα ανακοινώσουν την πρώτη από τις δύο αξιολογήσεις τους για το 2026. Οι υπόλοιποι δύο μεγάλοι οίκοι, οι S&P και Fitch, θα δημοσιεύσουν τις πρώτες τους αξιολογήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Πιο κοντά σε νέα αναβάθμιση εμφανίζεται ο Scope, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο αναθεώρησε σε θετικές προοπτικές την αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒΒ. Όπως εξήγησε, οι θετικές προοπτικές αυξάνουν τις πιθανότητες αναβάθμισης στους επόμενους 12–18 μήνες, εφόσον επιτευχθεί βιώσιμη και ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, στηριγμένη σε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα και συνετή δημοσιονομική διαχείριση.

Εναλλακτικά ή σωρευτικά, η αναβάθμιση μπορεί να προκύψει από τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και την ισχυρότερη ανθεκτικότητα της οικονομίας σε εξωτερικά σοκ μέσω μεταρρυθμίσεων, βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, υψηλότερων επενδύσεων ή από περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις φαίνεται να πληρούνται. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2026, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να υποχωρήσει στο 138,2% του ΑΕΠ από 145,9% το 2025, ενώ βάσει του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου αναμένεται να πέσει κάτω από το 120% έως το 2029. Η αποκλιμάκωση στηρίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,8% του ΑΕΠ το 2026, με αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις και τα επόμενα χρόνια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2,4% για το 2026, ενώ το τραπεζικό σύστημα ενισχύεται ταχύτατα: τα κόκκινα δάνεια πλησιάζουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με ισχυρή κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μια κίνηση του Scope στη βαθμίδα ΒΒΒ+ (μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από τη βαθμίδα Α) θεωρείται πιθανή μέσα στο 2026, είτε τον Μάρτιο είτε τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Scope έχει λειτουργήσει ως προπομπός των αναβαθμίσεων: ήταν ο πρώτος που έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο 2023 και ο πρώτος που την αναβάθμισε εντός της επενδυτικής βαθμίδας (ΒΒΒ) το 2024.

Στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές κατατάσσουν την Ελλάδα οι S&P, Fitch και DBRS. Ο Moody’s παραμένει ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα. Ωστόσο, σε πρόσφατη έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές 2026, ο Moody’s περιέλαβε την Ελλάδα στις λίγες χώρες όπου αναμένεται περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, στοιχείο που ερμηνεύεται ως προάγγελος αναβάθμισης είτε τον Μάρτιο είτε τον Σεπτέμβριο.

Η βελτίωση του αξιόχρεου ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, κάτι που αποτυπώνεται στα spreads. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,37%, χαμηλότερα από την Ιταλία (3,51%) και τη Γαλλία (3,53%). Σε 12 μήνες, η απόδοση των ελληνικών 10ετών αυξήθηκε μόλις 7 μ.β., έναντι 32 μ.β. των γερμανικών.

Οι επερχόμενες αναβαθμίσεις αναμένεται να συγκρατήσουν το κόστος δανεισμού σε μια διεθνώς ήπια ανοδική συγκυρία. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4,25% στο τέλος του 2026 (από 4,17%), ενώ του γερμανικού τίτλου αναφοράς στο 2,97% (από 2,89%).