Δεν άρεσε η απάντηση που πήρε πριν μερικές μέρες η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος ανέτρεψε τους ισχυρισμούς της για συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, καταθέτοντας σχετικά έγγραφα. Με χρονοκαθστέρηση, η κ. Κωνσταντοπούλου επανήλθε σήμερα στο θέμα, προκαλώντας εκ νέου την αντίδραση του κ. Παπαθανάση. 

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, απάντησε στη Βουλή, στην προβοκατόρικη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, με αντικείμενο την «αναδρομική έγκριση κονδυλίου και εκταμίευση ποσού για το μπάζωμα στα Τέμπη», απαντώντας της αφοπλιστικά πως τα ειδικά προγράμματα εκτάκτων αναγκών καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως από το ΠΔΕ καλύφθηκε η δαπάνη για την κρατική αρωγή μετά τον σεισμό που έγινε στη Αχαΐα, με απόφαση του τότε υπουργού του Γιώργου Σταθάκη, η κρατική αρωγή στη Δυτική Στερεά για τις κατολισθήσεις, με υπογραφή του τότε υπουργού Αλέξη Χαρίτση, η κρατική αρωγή για τις πλημμύρες στο Μάνδρα από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, μετά τη φωτιά στο Μάτι επίσης από τον κ. Γιαννακίδη.

Οργή Κωνσταντοπούλου με προσωπική επίθεση

Δεδομένου πως η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν πήρε την απάντηση που θα της άρεσε, γέμισε με οργή και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση με συκοφαντίες προς τον κ. Παπαθανάση, αναφέροντας ότι, κατά την πρόσφατη συζήτηση της πρότασης μομφής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, οποίος «έχει προσωπικά εμπλακεί στις διαδικασίες της συγκάλυψης», πήρε τον λόγο στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης 27/3 προς Πέμπτη 28/3 και κατέθεσε στα πρακτικά, στην εκπνοή της συνεδρίασης, έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι το «μπάζωμα», η αλλοίωση του τόπου του «εγκλήματος στα Τέμπη» έγινε με αναδρομική εκταμίευση περισσότερων από 600.000 ευρώ, με υπογραφή του ιδίου στις 12-1-2024 και του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη στις 18-4-2023. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι ενώ στον τόπο έπρεπε να έχουν προσκληθεί και δράσει αρμόδιοι πραγματογνώμονες, ιατροδικαστές, ειδικοί εκρηκτικών υλών, χημικοί και λοιποί ειδικοί, η κυβέρνηση, «με ταχύτατη ενεργοποίηση, εκτός κάθε πλαισίου τυπικής νομιμότητας και ποινικής δικονομίας, φρόντισε ώστε να απομακρυνθούν τάχιστα τα βαγόνια, τα συντρίμμια και μαζί με αυτά, όπως αποδεικνύεται ανθρώπινα υπολείμματα, προσωπικά αντικείμενα των νεκρών και των ζωντανών, ακόμη και οστά των ανθρώπων». «Πάρα πολύ γρήγορα ο τόπος του εγκλήματος μπαζώθηκε, αλλοιώθηκε, με κυβερνητική και προφανέστατα πρωθυπουργική εντολή», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου και προσέθεσε ότι το μπάζωμα έγινε άρον άρον και χωρίς κανένα έγγραφο, χωρίς να έχει προηγηθεί η τυπική διαδικασία η οποία να προσωποποιεί εκείνη την εντολή, χωρίς να έχει τηρηθεί καμία διαδικασία διαφάνειας, χωρίς συνολικά να τηρείται καμία προϋπόθεση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για τη διαφύλαξη των αποδείξεων και των κανόνων της επιστήμης, σε σχέση με τη διαφύλαξη και διερεύνηση των αποδείξεων.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι αντικείμενο της ερώτησής της είναι τα έγγραφα, με τα οποία, η κυβέρνηση εκ των υστέρων, «επιχείρησε να καλύψει αυτό το παράνομο μπάζωμα», έγγραφα τα οποία έχουν αναδρομική αναφορά, το πρώτο τού τότε περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, με ημερομηνία 31.3.2023, το δεύτερο με υπογραφή τού τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και του κ. Γεωργιάδη, με ημερομηνία 18 Απριλίου 2023, και το τρίτο, με υπογραφή του κ. Παπαθανάση, ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στις 12.1.2024 . Από αυτά τα έγγραφα, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκύπτει ότι εκ των υστέρων και ενώ συνεδρίαζε η εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών, η κυβέρνηση επιχείρησε να προσδώσει νομιμοφάνεια σε αυτό το μπάζωμα και μάλιστα το εμφάνισε ως έργο ανάπτυξης για το οποίο διατέθηκαν 647.000 ευρώ.

Η θέση του Παπαθανάση

«Είναι επιθυμία όλων μας να χυθεί άπλετο φως στο τραγικό αυτό δυστύχημα και γι΄αυτό πρέπει εμπεριστατωμένα και με ειλικρίνεια να παρουσιάζουμε τα στοιχεία και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και απάντησε ότι όλες οι δαπάνες για έκτακτες ανάγκες, πληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Νίκος Παπαθανάσης είπε ότι αμέσως μετά το δυστύχημα έγιναν δύο έκτακτες συσκέψεις, του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο αποφάσισε την ενίσχυση του επιχειρησιακού έργου, με μηχανήματα βαρέως τύπου και τη διάθεση σκαπτικών μηχανημάτων, για τη διαμόρφωση του χώρου, επιχειρησιακής δράσης. «Έδωσε λοιπόν αυτό το συντονιστικό όργανο εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, για διάθεση μηχανημάτων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα, της Αστυνομίας, της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, των ασθενοφόρων, των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και όλων όσων επιχειρούσαν, στο σημείο εκείνο. Στη συνέχεια, για να συμβεί αυτό και να μπορέσει να πληρώσει η Περιφέρεια, γιατί αυτή ανέλαβε να πληρώσει τις δαπάνες αυτές των μηχανημάτων, υπέβαλε αίτημα στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού ΠΔΕ, του τότε υπουργείου Ανάπτυξης, για τη χρηματοδότησή του, από το ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών», είπε ο Νίκος Παπαθανάσης και ενημέρωσε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι η Περιφέρεια είχε ζητήσει:

1. Χρήση βαρέων μηχανημάτων έργου, για τον απεγκλωβισμό ατόμων στο χώρο του ατυχήματος

2. Κατασκευή προσβάσεων προς και στο χώρο του ατυχήματος, για να μπορέσουν να μπουν μέσα αυτά τα οχήματα

3. Χρήση γερανοφόρων τηλεσκοπικών μηχανημάτων έργου, για το απεγκλωβισμό στο χώρο του ατυχήματος

4. Κατασκευή περιφράξεων στο χώρο του ατυχήματος και σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι

5. Χρήση γερανοφόρων τηλεσκοπικών μηχανημάτων έργου στο χώρο του οικοπέδου του ΟΣΕ σε Κουλούρι.

«Στη συνέχεια ελήφθη απόφαση από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη και τώρα για διαχειριστικούς λόγους και μόνο, λόγω ολοκλήρωσης του έργου, υπέγραψα τη σχετική αλλαγή τού χρονοδιαγράμματος», είπε ο Νίκος Παπαθανάσης και κατέθεσε όλα τα σχετικά έγγραφα.

«Όλα αυτά τα έγγραφα ξεκινάνε από 31.3.2023, δηλαδή 31 ημέρες μετά το έγκλημα», σχολίασε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο που να δικαιολογεί όλη αυτή τη διαχείριση από την πρώτη στιγμή. Υπογράμμισε δε ότι από την πρώτη στιγμή στις συνεδριάσεις μετείχε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, «το ελεγχόμενο πρόσωπο, δηλαδή, είναι σε αυτούς που αναλαμβάνουν μαζί σας δράση την κρίσιμη στιγμή και την κρίσιμη ώρα, για τη συγκάλυψη των ευθυνών».

Επιμονή στους ισχυρισμούς της η Κωνσταντοπούλου

Κυρίως δε, η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως «όταν υπάρχουν θάνατοι συνδεδεμένοι με ποινική ευθύνη και ποινική διερεύνηση δεν είναι έργο ανάπτυξης οι ενέργειες που γίνονται στον τόπο του εγκλήματος» και «δεν είναι έργο ανάπτυξης η αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος και μάλιστα πριν να έχουν πρόσβαση όλοι οι αρμόδιοι ειδικοί», «ούτε μπορεί να υπάρχει ενέργεια στον τόπο του εγκλήματος αν δεν την έχει παραγγείλει αρμόδιο ανακριτικό όργανο και εν προκειμένω δεν υπάρχει καμία παραγγελία ούτε γνώση κανενός αρμοδίου ανακριτικού οργάνου, γι αυτή την παρέμβαση».

«Μιλάτε σε άνθρωπο που έχει επισκεφθεί τον τόπο του εγκλήματος και σας διαβεβαιώ ότι όλοι οι άνθρωποι στην περιοχή έφριξαν από την ταχύτητα με την οποία μπαζώσατε και οι υποψίες αμέσως κυκλοφόρησαν γιατί έγινε αυτό το πράγμα, αφού είχαν απομακρυνθεί τα βαρέα οχήματα, αφού είχαν απομακρυνθεί τα βαγόνια, τα συντρίμμια, ότι απέμεινε από τους ανθρώπους, αφού έγιναν όλα αυτά ρίξατε τσιμέντο στον τόπο που προηγουμένως υπήρχαν τα συντρίμμια, οι νεκροί, οι τραυματίες και τα υπολείμματα των ανθρώπινων υπάρξεων», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και επισήμανε ότι «το τσιμέντωμα δεν περιγράφεται σε καμία από τις εργασίες που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και το ερώτημα ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, επισκέφθηκαν το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ενημερωθούν εάν καλύπτονται για τη σύμβαση 717, σε πιο πλαίσιο έγινε η επίσκεψη και αν έχει την έγκρισή του. «Ούτε γνώση ούτε εντολή έχω δώσει για καμία τέτοια επίσκεψη για τη σύμβαση 717», απάντησε ο Νίκος Παπαθανάσης.