Ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με νέες θέσεις εργασίας και το 2024, παρά τους αντίθετους ανέμους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή προβλέπει με αισιοδοξία ο αναπληωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, για την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τους «αντίθετους ανέμους στην υπόλοιπη Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, διατυπώνοντας ταυτοχρόνως την εκτίμηση ότι σημαντικό ποσοστό της ανάπτυξης το 2024, θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η χώρα, αλλά και εξαιτίας της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης να διαθέσει στην οικονομία πάνω από 12,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών.
Ο κ. Παπαθανάσης, στη διάρκεια της έκτης συνέντευξης Τύπου από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, σε συνέχεια της τακτικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, εστίασε στα επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών, και συγκεκριμένα στις δράσεις που υλοποιούνται μέσω: των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).
Στήριξη της επιχειρηματικότητας
Αναφορικά με το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι αυτό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και ήδη, έχει προχωρήσει το 58%, με τις προσκλήσεις να ανέρχονται στα 723,59 εκατ. ευρώ και τις εντάξεις στα 229,9 εκατ. ευρώ. Οι δράσεις του προγράμματος αφορούν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, κυρίως υφιστάμενων και υπό ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στην ενεργειακή και εργασιακή μετάβαση.
Ο κ. Παπαθανάσης, αναφερόμενος στις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έδωσε έμφαση στις ΜμΕ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί πάνω από 45 χιλιάδες δάνεια, με το 75% να αφορά σε επιχειρήσεις με έως 10 άτομα προσωπικό. Στην κατεύθυνση αυτή, έρχεται να προστεθεί και το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια προς ΜμΕ σε όλη την επικράτεια, με διευκόλυνση πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό και μείωση κόστους στη χρηματοδότηση.
Επίσης, τονίστηκε ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, με τη μόχλευση των συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία να έχει ισχυρούς πολλαπλασιαστές, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη στήριξη των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, στην αλλαγή ουσιαστικά, του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Οικονομικά εργαλεία
Ειδική αναφορά έγινε και στα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως ανέγερση φοιτητικών εστιών, κτίρια οργανισμών, σχολικές υποδομές, προγράμματα για τα απορρίμματα και ευρύτερες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
«Τα εργαλεία αυτά, συνολικά, ως στόχο έχουν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση των υποδομών, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Πατρίδα μας το 2023, είχε ανάπτυξη 2%, σε μία Ευρώπη όπου η μεσοσταθμική ανάπτυξη ήταν στο 0,4%, δηλαδή, είχαμε πέντε φορές την ανάπτυξη της υπόλοιπης Ευρώπης. Και το 2024, η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, και αυτό αποτυπώνει, εμπράκτως, την ορθότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Η μείωση της ανεργίας είναι από τους βασικούς μας στόχους, έτσι ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, τα νέα παιδιά, να ξεκινήσουν να βρίσκουν δουλειά, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Επίσης, να δημιουργηθούν οι συνθήκες, στις οποίες πολύ μεγάλες και σοβαρές εταιρείες- παγκόσμιοι πρωταθλητές- όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την Ελλάδα, να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας», σημείωσε.
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε ότι εντός του Μαΐου, θα κατατεθεί και το 4ο αίτημα για το σκέλος των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνέχεια του αιτήματος για το δανειακό σκέλος, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί, νωρίτερα από τα προβλεπόμενα. «Η Ελλάδα παραμένει μία χώρα, η οποία είναι από τις πρώτες και στο σκέλος των εκταμιεύσεων, αλλά και σε αυτό της ολοκλήρωσης -σε ποσοστιαία βάση- των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.