Δυόμιση ώρες διήρκησε το «φροντιστήριο» στο πρώτο γκρουπ γαλάζιων βουλευτών που βρέθηκαν απόψε, Δευτέρα, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα γύρω από το νομοσχέδιο που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για τα ομόφυλά ζευγάρια. Η διαδικασία διαλόγου με τους βουλευτές θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, με το β’ γκρουπ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που προβλέπει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. 

Οι παρουσίες και οι απουσίες

Στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, στον Ταύρο, βρέθηκαν βουλευτές, των οποίων τα ονόματα ξεκινούν από Α μέχρι και Κ, προκειμένου να ενημερωθούν από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτο, ο οποίος θα είναι και αυτός που θα εισηγηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Στη συνάντηση, επίσης, παρευρέθηκαν οι αντιπρόεδροι του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα.

Στο πρώτο γκρουπ περιλαμβάνονταν τουλάχιστον 10 βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση τους, καθώς θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για λόγους συνείδησης. Μεταξύ αυτών ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Θόδωρος Καράογλου. Επίσης, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρά τις πιθανές επιπτώσεις για τα μέλη της κυβέρνησης, εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς τις προωθούμενες διατάξεις.

Την άρνησή του να παραστεί στη σημερινή διαδικασία δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρότι δεν σχετίζεται με τη διαφωνία του για το νομοσχέδιο.

Τι δήλωσαν Μαρινάκης και Γεωργιάδης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Υγείας άφησε, μάλιστα, αιχμές και κατά όσων είχαν απόσχει το 2015 (ανάμεσά τους και ο Αντώνης Σαμαράς) από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης: «Δεν μπορεί αυτοί που απείχαν τότε, ή καταψήφισαν το 2015, να λένε σήμερα ότι τους καλύπτει το Σύμφωνο Συμβίωσης», φέρεται να είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε, επίσης, σε δηλώσεις του ότι η ΝΔ έχει αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης στη Βουλή και την κοινωνία. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης έκανε λόγο για φανταστική πρωτοβουλία κατά την οποία πήραν το λόγο και όσοι είχαν διαφωνία. «Απαντήσαμε σε όλες τις απορίες. Οι οποίες διαφωνίες πήραν απάντηση. Το κλίμα πολύ καλό και 100% η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πιο ενωμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν θέλησε να σχολιάσει τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι γνώμονας για την ψήφο στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να είναι το συμφέρον των παιδιών, πολλά εκ των οποίων μένουν υπό άλλες συνθήκες σε ιδρύματα.

«Η ΝΔ είναι δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις»

Παρόντες αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, ακόμα και υπουργοί όπως ο Δημήτρης Καιρίδης και η Σοφία Βούλτεψη. Αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας που προσήλθαν στα γραφεία της ΝΔ άνοιξαν τα χαρτιά τους και με δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της ρύθμισης. Παράδειγμα, ο Γιώργος Κωτσός από την Καρδίτσα, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια, ο Νεοκλής Κρητικός της Λακωνίας και η Σέβη Βολουδάκη των Χανίων. Πάντως πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κυβερνητική ρύθμιση κρατώντας όμως χαμηλούς τόνους.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκη, σύμφωνα με το protothema.gr, μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση στην οποία τέθηκαν παρά πολλά ερωτήματα και όπως είπε απαντήθηκαν όλα. «Η ΝΔ είναι δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις» ανέφερε. Η Κατερίνα Μονογιού μίλησε για «σημαντική ενημέρωση, λύθηκαν απορίες και προχωράμε. Εννοείται θα είμαστε ενωμένοι. Δεν ήρθαμε δω να διχασουμε». 

Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για ζήτημα που διαπερνά οριζόντια την κοινωνία κ όλα τα κόμματα. «Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό θέμα . Αλίμονο αν αυτό ήταν το πρόβλημα για τη ΝΔ» είπε και ερωτηθείσα για τον Α. Σαμαρά ανέφερε ότι έχουμε εξασφαλίσει στη ΝΔ να λέει ο καθένας τη γνώμη του .

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιαννης αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης μίλησε για πολύ χρήσιμη κ ωφέλιμη συζήτηση η οποία θα συνεχιστεί. Οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Αναστάσιος Δημοσχάκης ανέφεραν ότι έγινε μια χρήσιμη κουβέντα και ότι οι βουλευτές είναι πλέον πιο ενημερωμένοι.

Ο Κων/νος Γκιουλέκας από την πλευρά του ανέφερε πως σε ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως η ΝΔ είναι πολύ ωραίο να κάνει διαλογική συζήτηση και ότι είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν όλες οι απόψεις και όλες οι πλευρές «Αν κάποιοι έχουν μάθει να είναι στρατιώτες εμείς συζητάμε και αποφασίζουμε κατά συνείδηση όπως είπε ο πρωθυπουργός» ανέφερε.

Σκέρτσος: Ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απευθυνόμενος στους βουλευτές υπενθύμισε σύμφωνα με πληροφορίες τη ρήση του Κωσταντίνου Καραμανλή ότι «ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά» και πρόσθεσε: «εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στα γραφεία της ΝΔ, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι τέθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις και, όπως υπογράμμισε, «όλοι γίναμε σοφότεροι από αυτή τη συζήτηση».