Για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, για το μεταναστευτικό και για τις ευθύνες που αναλογούν στην Ελλάδα μίλησε στο Mega ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτηρίζοντας άστοχες δηλώσεις όπως των κ.κ. Παπαδημούλη και Κατριβάνου.

«Όλη η κοινωνία, όλη η Ευρώπη είναι συγκλονισμένη από ένα τραγικό ναυάγιο το οποίο ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι σαφής, και ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυάγιο των τελευταίων ετών. Μας έχει συγκλονίσει όλους και δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει συγκλονιστεί από αυτό το συμβάν. Ωστόσο, ήταν σχεδόν αναμενόμενο όταν προσπαθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές να συνδέσει αυτό το συμβάν, τα οποίο κυρίαρχα απασχολεί την ΕΕ και δευτερευόντως και σωστά την ελληνική πλευρά, να το μεταφέρει στην πολιτική σκηνή του τόπου. Θυμηθείτε πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέτρεψε αυτό το θέμα, το προσφυγικό και όλο αυτό που εξελισσόταν, την περίοδο που μόλις είχε αναλάβει την διακυβέρνηση στον Έβρο και πως ανήγαγε το θέμα που αναπτυσσόταν στα ελληνικά σύνορα, ως ευρωπαϊκό  θέμα, διότι είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», ανέφερε αρχικά.

«Μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες αγκάλιασε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, αυτομάτως η χώρας βρέθηκε να στηρίζεται σωστά από την ΕΕ για την δημιουργία του φράχτη και πολλών άλλων πρωτοβουλιών που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της πολιτικής φύλαξης των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνόρων. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά, τα 4 τελευταία χρόνια, έδωσε μεγάλο βάρος· προσλήψεις συνοριοφυλάκων, ενίσχυση της συνεργασίας με την Frontex, νέες τεχνολογίες και καλύτερη εκπαίδευση. Ταυτόχρονα βλέπουμε τον κ. Τσίπρα, και ξεχωρίζω τις απαράδεκτες και άστοχες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρουν το πρόβλημα, που είναι κατά βάση ευρωπαϊκό, – δηλαδή η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος – σε ελληνικό πρόβλημα», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Για τυχόν ευθύνες του Λιμενικού ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε: «να συμφωνήσουμε πως το συμβάν εξελίχθηκε σε διεθνή ύδατα. Μετά τις τοποθετήσεις έγκριτων ειδικών επί των ζητημάτων της θάλασσας, ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να παρέμβει το Λιμενικό στο πλήρωμα. Το Λιμενικό έχει δώσει την ψυχή του, ας μην πυροβολούμε. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη μία έρευνα, πώς ο κ. Τσίπρας βιάστηκε να καταδικάσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και προσπαθήσει να συνδέσει τα πάντα με την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το θεωρώ άστοχο, και δεν βοηθά τη χώρα μας, όπως και οι δηλώσεις των κ.κ. Παπαδημούλη και Κατριβάνου».