«Να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων»

by athina

«Το ΚΚΕ, από θέση αρχής, είχε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων και να καταργηθεί ο τρομονόμος που προβλέπει τις ανώνυμες μαρτυρίες», δήλωσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας  στην ΕΡΑ, σχετικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή.

Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε πως «είναι πρόκληση ο ισχυρισμός ότι το δημόσιο συμφέρον προστατεύεται από κουκουλοφόρους», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει την πρότασή του για άρση της προστασίας των μαρτύρων, χωρίς να έχει αυταπάτες ότι θα αλλάξει κάτι όσον αφορά την κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Όπως διευκρίνισε, μόνο το ΚΚΕ έχει πάρει τη θέση υπέρ της άρσης προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα «δεν είναι υπέρ της άρσης, αλλά ζητούν οι μάρτυρες να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας, όπως κατέθεσαν στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κάτι το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό».

«Το “θα τραβήξουμε τις κουκούλες” ήταν λόγια, γιατί από την πρώτη στιγμή η προανακριτική θα μπορούσε να υιοθετήσει την άποψη του ΚΚΕ περί άρσης της προστασίας, την οποία είχαμε θέσει και στην προανακριτική, τώρα, και στην εξεταστική που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis», σημείωσε.

«Εμείς θέλουμε να εξεταστεί επί της ουσίας και το σκάνδαλο Novartis και η υπόθεση παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Πρέπει να αρθεί αυτό το καθεστώς προστασίας. Είναι οι δύο ουσιαστικοί μάρτυρες. Κάτω από καθεστώς προστασίας δεν μπορεί να υπάρξει, επί της ουσίας, διερεύνηση των ζητημάτων και αυτό επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις που είχαμε τις τελευταίες μέρες και που θα έχουμε, εμείς λέμε, και σήμερα, γιατί μην έχουμε αυταπάτες ότι σήμερα θα αλλάξουν τα πράγματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «είναι παραλογισμός να γνωρίζουν οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των μαρτύρων την ταυτότητά τους και να μην τη γνωρίζει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες».

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα