Μείζον θέμα στη συζήτηση Τραμπ και Μπάιντεν που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, αποτελεί και η στάση νεοεκλεγέντα Προέδρου στο μέτωπο της Ουκρανίας. Πληροφορίες θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ ένα από τα βασικά προεκλογικά του σημεία ήταν και η λήξη του πολέμου. Το σχέδιο για να γίνει αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά βάσει των πρώτων δηλώσεων, δεν εξετάζεται η επιστροφή των εδαφών που έχει κατακτήσει η Ρωσία.

Μάλιστα, λίγες μέρες μετά την εκλογή του Τραμπ πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, με τα διεθνή μέσα να αναφέρουν πως του ζήτησε να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση στα ουκρανικά εδάφη. Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει τις κορυφαίες προτεραιότητες της αμερικανικής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο όταν συναντηθούν οι δυο τους την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, κάτι που σημαίνει ότι θα τεθεί και το θέμα της Ουκρανίας.

Δεν έχει εγγυήσεις ο Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται, την ίδια στιγμή, ότι πριν από λίγες ημέρες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ θέλει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί απαραίτητα. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες ή σχέδιο για τον σύντομο τερματισμό του πολέμου και δεν έχει συζητήσει προτάσεις με τον Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η συζήτηση για κατάπαυση του πυρός χωρίς πρώτα να συμφωνηθούν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία είναι «πολύ επικίνδυνη». «Μια κατάπαυση του πυρός όταν δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας... είναι μια προετοιμασία για τη συνέχιση της κατοχής», είπε.

Η Κριμαία έχει χαθεί

Λίγες ώρες αφότου σύμβουλος του Τραμπ είπε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και όχι στο να επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει εδάφη που κατέχει η Ρωσία, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε το Κίεβο για την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, ο Μπράιαν Λάνζα, στρατηγικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο τη δική του πρόταση επί ενός «ρεαλιστικού οράματος για την ειρήνη. Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, μας δείχνει ότι δεν είναι σοβαρός», υπογράμμισε. «Η Κριμαία έχει χαθεί» συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Τραμπ.

Φόβοι στην Ευρώπη για τις κινήσεις Τραμπ

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Οκτώ χρόνια αργότερα, εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και έχει καταλάβει εδάφη στα ανατολικά της χώρας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εστιάσει στο γεγονός ότι προτεραιότητά του είναι να τερματίσει τον πόλεμο και να ανακόψει αυτό που χαρακτηρίζει ως αφαίμαξη των αμερικανικών πόρων, με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό.

«Ο ξεκάθαρος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να εκφράσουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία - η υποστήριξη αυτή παραμένει αμέριστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο μήνα. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί ανησυχίες στην Ουκρανία και στην Ευρώπη, οι οποίες φοβούνται ότι θα σταματήσει τη ζωτικής σημασίας στρατιωτική και χρηματοοικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο στη μάχη του εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Διαβάστε περισσότερα για