Σύμβουλος του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε σε συνέντευξη στο BBC ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επικεντρωθεί στην επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, παρά στην ανάκτηση εδαφών όπως η Κριμαία που κατέχει η Ρωσία. Ο Τζέισον Λάντζα, πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε πως η ανακατάληψη της Κριμαίας είναι μη ρεαλιστική και δεν αποτελεί στόχο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η θέση του Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Όταν ο Ζελένσκι επιμένει ότι η ειρήνη μπορεί να έρθει μόνο με την επιστροφή της Κριμαίας, πρέπει να κατανοήσει πως η Κριμαία έχει χαθεί», ανέφερε ο Λάντζα. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά προσφέρουν μόνο στρατιωτική βοήθεια για να εξοπλίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σχέδιο ειρήνης αντί νίκης

Ο Τραμπ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, δήλωσε επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε μία ημέρα, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Μετά την εκλογική του νίκη, επικοινώνησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια τηλεφωνική συζήτηση διάρκειας περίπου 30 λεπτών, παρουσία του Έλον Μασκ.

Αμερικανική στρατηγική για διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ο Τραμπ σκοπεύει να διαχειριστεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες με έναν στενό κύκλο συμβούλων. Έγγραφο που συνέταξαν πρώην επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας τον Μάιο, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, βασιζόμενη στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου.

Επικρίσεις κατά Μπάιντεν και Ευρωπαίων συμμάχων

Ο Λάντζα άσκησε κριτική στις προηγούμενες πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των ευρωπαϊκών κρατών, κατηγορώντας τους ότι δεν έδωσαν επαρκή στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο από την αρχή. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Δηλώσεις Πούτιν και αντίδραση Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του και δήλωσε ότι η πρόθεση του Τραμπ να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης αξίζει προσοχής. Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι παρουσίασε στο κοινοβούλιο ένα «σχέδιο νίκης» που απορρίπτει την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.