Στην αποκάλυψη ότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη πρόσκληση προς τους μειονοτικούς βουλευτές, προχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Σπύρο Χαριτάτο και Ευλαμπία Ρέβη. Η ερώτηση των δημοσιογράφων ήρθε σε συνέχεια της επίσκεψης των δυο μειονοτικών βουλευτών της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, στην τουρκική πρεσβεία, προκειμένου να συναντήσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του Μπουρχάν Μπαράν, αυτού του είδους οι προσκλήσεις είθισται να αποστέλλονται σε όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ενώ χθες δεν υπήρξε καμία επίσημη πρόσκληση. Συνεπώς εγείρεται το ερώτημα, γιατί οι δυο μειονοτικοί βουλευτές, έσπευσαν να συναντίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία. Θα έχει ενδιαφέρον να απαντήσει η Νέα Αριστερά, εάν η συνάντηση αυτή των δυο μειονοτικών βουλευτών της με τον Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε χώρα εις γνώση και με την άδεια του κόμματος -και αν ναι, ποιά ήταν η ατζέντα-, ή αν οι συγκεκριμένοι βουλευτές ενήργησαν αυτοβούλως και δίχως να ενημερώσουν κανέναν. Διότι σε τόσο ευαίσθητα θέματα, δεν υπάρχει περιθώριο για τέτοιες κινήσεις.

Η δήλωση του Μπουρχάν Μπαράν

Σπύρος Χαριτάτος: «Ήσασταν χθες στην συνάντηση με τον κύριο Ερντογάν; Συναντηθήκατε;»

Μπουρχάν Μπαράν: «Όχι, όχι, ούτε καλεσμένος ήμουνα».

Ευλαμπία Ρέβη: «Α, δεν ήσασταν; Γιατί;»

Μπουρχάν Μπαράν: «Όχι. Ήμουν στην Αθήνα βέβαια, για το νομοσχέδιο. Επίσημη πρόσκληση δεν είχα δεχτεί, για αυτό και δεν είχα λόγο να παρευρεθώ». 

Σπύρος Χαριτάτος: «Δηλαδή, αυτοί που δέχτηκαν επίσημη πρόσκληση, τι διαφορά είχαν από εσάς, κύριε Μπαράν;»

Μπουρχάν Μπαράν: «Δεν δέχτηκε κανένας επίσημη πρόσκληση».

Σπύρος Χαριτάτος: «Άρα, όσοι προσήλθαν, προσήλθαν οικειοθελώς και με επιθυμία, να συναντήσουν τον Τούρκο Πρόεδρο».

Μπουρχάν Μπαράν: «Αυτό ακριβώς. Είμαστε θεσμικοί εμείς και σε τέτοιες συγκεντρώσεις πρέπει να πάμε κατόπιν πρόσκλησης. Δεν υπήρξε καμία επίσημη πρόσκληση, ούτε από το προξενείο, ούτε από την πρεσβεία, ούτε από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας». 

Σπύρος Χαριτάτος: «Άρα, ο κύριος Ζεϊμπέκ και ο κύριος Φερχάτ Οζγκιούρ -αν δεν κάνω λάθος- πήγαν οι άνθρωποι διότι είχαν επιθυμία να συναντήσουν τον κύριο Ερντογάν, αυτό μου λέτε». 

Μπουρχάν Μπαράν: «Ε, μάλλον».

Δείτε το στιγμιότυπο