Σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών προχωρούν από σήμερα οι αγρότες, μετά τη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, οπότε και αποφάσισαν τη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους και με «απόβαση» στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή στον διάλογο, έχοντας ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, κάνοντας παράλληλα καθαρό ότι «η δημοσιονομική συνέπεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά, βέβαια, από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που ισχύει και αναδρομικά από 1/1/23, είτε μιλάμε για τη στήριξη των αγροτών», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο,στο πλαίσιο εκδήλωσης του επιμελητηρίου με τίτλο «Fostering a Sustainable Economic Future Amidst Global Challenges».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. «Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. 'Αρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά», τόνισε.

Οι αγρότες από την πλευρά τους ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία προβλέπουν αφορολόγη αγροτικό πετρέλαιο, προσδιορισμό της τιμής του ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και επαναδιαπραγμάτευση της, αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα, τερματισμό των παράνομων ελληνοποιήσεων και ικανοποίηση των επί μέρους αιτημάτων για την αποκατάσταση των καταστροφών από την κακοκαιρία «Daniel».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο ERTnews, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση περιμένει να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, οι αγρότες από σήμερα θα κλείνουν τα εξής σημεία στις εθνικές οδούς: Τον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας. Ε65 στην Καρδίτσα. Εγνατία στο μπλόκο του Ευόσμου