Μπορεί οιαγρότες να αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και να θέτουν… διορία 3 ημερών στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τους συναντήσει, εν τούτοις ο πρωθυπουργός δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Τα μέτρα στήριξης των αγροτών δεν είναι αμελητέα και δεν είναι μόνο αυτά που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο την Παρασκευή στη Βουλή. Και αυτό στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα γίνει κατανοητό, όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχει απεριόριστος δημοσιονομικός χώρος, δεδομένου ότι υπάρχουν ανάγκες για τη στήριξη και άλλων κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός δείχνει διατεθειμένος να μη δημιουργήσει μέτωπο με τους αγρότες, δεδομένου ότι εκτιμά πως έχουν δίκιο αναφορικά με ορισμένα εκ των αιτημάτων τους, που όμως αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό και τον πλέον εφικτό τρόπο. Αυτό είναι και το ατού της κυβέρνησης ως προς τη στάση που τηρεί αλλά και το χαρτί που διαθέτει σε ενδεχόμενο διάλογο με τους αγρότες.

Διάλογο που όμως για να πραγματοποιηθεί πρέπει να υπάρχει και συγκεκριμένη εκπροσώπηση από την πλευρά των αγροτών. Είναι αλήθεια πως οι αγρότες δεν έχουν έναν ενιαίο φορέα που να τους εκπροσωπεί. Μάλιστα, δεν έχουν όλα τα μπλόκα τα ίδια αιτήματα. Κάθε περιοχή, κάθε νόμος ζητεί και διαφορετικά πράγματα ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο εντός του ίδιου νομού να μην υπάρχει μια κοινή γραμμή. Όπως είναι κατανοητό, αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συνεννόηση.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού τομέα. Στην κυβέρνηση έμφαση δίνουν και στο γεγονός ότι με παρέμβαση του πρωθυπουργού κατέστη εφικτή ακόμη και η διατήρηση των πόρων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική αν και αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κλείσιμο των δρόμων, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και οι διορίες σίγουρα δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων. Αντιθέτως, συνεργούν στην πρόκληση προβλημάτων και στη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας. Δεν βοηθούν και τους ίδιους τους αγρότες.

Με γνώμονα το γεγονός αυτό και με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πραγματικών ζητημάτων που ανακύπτουν για τους αγρότες η συζήτηση δύναται να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα. Εφόσον φυσικά και οι αγρότες επιθυμούν αυτήν την εξέλιξη.