Ηχηρά μηνύματα στήριξης στον κρατούμενο εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη έστειλαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με την παρουσία τους, αλλά και μέσα από τις ομιλίες τους, σε εκδήλωση που οργάνωσε η ομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια» στον κεντρικό πεζόδρομο Σπηλαίων, στη Χειμάρρα, νωρίτερα, σήμερα, Δευτέρα, το απόγευμα. 

Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε τη σημερινή παρουσία του στη Χειμάρρα «προσκύνημα για την ελευθερία, τάμα για τη δημοκρατία», ενώ πρόσθεσε: «Ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πρόεδρος του δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμους 11 χωρών των Βαλκανίων, σας μεταφέρω το μήνυμα: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται. Η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται. Η εντολή του λαού δεν νοθεύεται».

Στη συνέχεια, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Χειμάρρα έχει δήμαρχο, τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο: Φρέντη Μπελέρης. Ο Φρέντη Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας. Ο Φρέντη Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί Δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χειμάρρας». 

Ζέρβας: Από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο... Πρέπει όλοι να μάθουν

Από πλευράς του, ο κ. Ζέρβας, απευθυνόμενος στους ομογενείς της Χειμάρρας, είπε: «Ο λαός της Μακεδονίας, είναι δίπλα σας. Κι’ αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί. Και θα τη δώσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ήδη με πρωτοβουλία μου, έχει σταλεί επιστολή σε όλο το δίκτυο αδελφοποιημένων πόλεων με τη Θεσσαλονίκη για την υπόθεση Μπελέρη».

«Από το Σίδνεϋ μέχρι το Σαν Φρανσίσκο…. Πρέπει όλοι να μάθουν γιατί ο Φρέντι βασανίζεται και καταπατώνται τα δικαιώματα του. Κανείς να μη μπορεί να πει πως δεν ήξερε, πως σε ετούτη τη γωνία της γης, η Δημοκρατία απειλείται και ξεριζώνεται», σημείωσε.

Ακόμα, τόνισε: «Γιατί η μάχη για τα δικαιώματα του Μπελέρη είναι μια μάχη για τη δημοκρατία και την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Κι η παράνομη φυλάκιση του δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο που θέλει να πάρει η Αλβανία».

Σχοινάς: Αυτό που συμβαίνει στον Φρέντι είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκό

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς: «Καλώ για άλλη μια φορά τους γείτονες και φίλους Αλβανούς να μη συνεχίσουν σε μια τακτική που δεν είναι προς όφελος της χώρας τους, που δεν είναι προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του αλβανικού λαού».

Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας: «Έχει χαθεί πολύς χρόνος, αλλά έστω και τώρα, αυτή την ύστατη ώρα, δεν είναι αργά για να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται στον Φρέντη Μπελέρη. Αυτό που συμβαίνει στον Φρέντι είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκό. Είμαι βέβαιος ότι έστω και αυτή την τελευταία ώρα θα μπορέσει ο Φρέντι ν’ αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Χειμάρρας και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ». 

Ύβι Κάσο: Πολιτικός κρατούμενος ο Φρέντι Μπελέρης 

Κεντρικό αίτημα της εκδήλωσης ήταν η άμεση απελευθέρωση και η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντυ Μπελέρη, καθώς συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από την σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, οι αλβανικές δικαστικές αρχές εξακολουθούν να τον κρατούν προφυλακισμένο χωρίς να έχουν ορίσει δικάσιμο, ούτε καν να του έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες.

Κατά τους μειονοτικούς και την ηγεσία τους, η συνεχιζόμενη κράτησή του αποτελεί μέρος σχεδιασμού, ώστε να εκπνεύσουν οι προβλεπόμενες από τον εκλογικό κώδικα προθεσμίες και να μην μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος. Σε τέτοια περίπτωση ο ίδιος κώδικας προβλέπει, προκήρυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα νέων εκλογών στον Δήμο.

Έλληνες ομογενείς από πόλεις και χωριά της περιοχής κάποιοι και από την Ελλάδα, συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βορειοηπειρωτικών σωματείων, αλλά και της οργάνωσης «Ομονοια», για να διαδηλώσουν υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης και της άμεσης ορκωμοσίας του Φρέντη Μπελέρη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, σήμερα, πριν την εκδήλωση, οι αλβανικές αρχές προσπάθησαν να την ακυρώσουν, καθώς ένας αστυνομικός είχε στα χέρια του ένα χαρτί και είπε στους παρευρισκόμενους ότι απαγορεύεται να γίνει η συγκέντρωση για λόγους ασφαλείας. Παρόλα αυτά και έτσι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Παρουσία είχαν με εκπροσώπους τους και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν στηρίξει τον Μπελέρη στις νικηφόρες εκλογές και είχαν καταγγείλει για μεθοδεύσεις στην συνέχεια τον πρωθυπουργό Έντι Ραμα. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ύβι Κάσο χαρακτήρισε τον Μπελέρη «πολιτικό κρατούμενο», ενώ παραβρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Ύλλι Μανιάνι. Η συγκέντρωση διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και στην ελληνική και αλβανική γλώσσα.

Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, εκπρόσωπος της Ομόνοιας, κ.α, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, κ.α.

Μπελέρης: Η δικαιοσύνη πάντα στο τέλος κερδίζει

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Open μίλησε, για πρώτη φορά μέσα από τη φυλακή και ο ίδιος ο Φρέντι Μπελέρης, δηλώνοντας πως είναι «μια χαρά» και «δυνατός». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περιμένω. Έχουν περάσει 3 μήνες, είμαι αποφασισμένος να κάτσω εδώ όσο χρειαστεί, για να ορκιστώ δήμαρχος και να πάω εκεί που με όρισε ο λαός της Χειμάρρας».

Ακόμα, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του και γενικά σε όλους τους ομογενείς στη Χειμάρρα και τον νότο της Αλβανίας, ανέφερε: «Θέλω να τους πω να είναι δυνατοί, να περιμένουν και να έχουν πίστη στο Θεό και πίστη στον αγώνα. Η δικαιοσύνη μπορεί να αργεί. Άλλες φορές πιο γρήγορα, άλλες φορές πιο αργά, αλλά πάντα στο τέλος κερδίζει», τόνισε.

«Η μόνη αιτία που βρίσκομαι μέσα είναι η υφαρπαγή των περιουσιών από τους γηγενείς Έλληνες κατοίκους, για λογαριασμό στρατηγικών επενδυτών που κυρίως είναι φίλοι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», σημείωσε ακόμη ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.