«Υλοποιούμε πάνω από 140 έργα σε Μελίσσια, Νέα Πεντέλη και Πεντέλη, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 77 εκατ. ευρώ, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει γίνει ποτέ στην πόλη» μας λέει για την Πεντέλη η δήμαρχος της πόλης Δήμητρα Κεχαγιά, που διεκδικεί την επανεκλογή της.

Οι πρωτοβουλίες σας για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έχουν τραβήξει την προσοχή. Πόσο κοντά είσαστε στο στόχο σας για την Πεντέλη;

Η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030 είναι φιλόδοξος και δύσκολος στόχος. Ομως εργαζόμαστε για να τον πετύχουμε. Θέλουμε να θωρακίσουμε την πόλη μας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική κρίση. Ηδη πετύχαμε ο Δήμος Πεντέλης να συγκαταλέγεται μεταξύ 284 πόλεων στην Ευρώπη, 25 στην Ελλάδα, που είναι σε διαδικασία μετάβασης σε κλιματική ουδετερότητα. Είναι μια πρώτη ουσιαστική επιτυχία που δεν έγινε τυχαία. Παρουσιάσαμε στην ΕΕ τι έχουμε κάνει στον Δήμο για να μειώσουμε ενεργειακές μας ανάγκες. Αναφέρω ενδεικτικά: υπογειοποίηση καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλαγή φωτιστικών με χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργεια, υλοποίηση έργων (πολιτιστικό Μελισσίων, Πνευματικό Νέας Πεντέλης, Κλειστό Γυμναστήριο), σύνταξη μελετών ενεργειακής αναβάθμισης όλων των κτιρίων και σχολείων του δήμου, ολοκλήρωση μελετών για βιοκλιματικές αστικές αναπλάσεις στο σύνολο της πόλης, σύνταξη τοπικού πολεοδομικού σχεδίου Πεντέλης και αναθεώρηση σχεδίου πόλης Μελισσίων για αύξηση κοινόχρηστων, κοινωφελών και χώρων πρασίνου, εφαρμογή χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, χαρτιού, προετοιμασία εφαρμογής «πληρώνω όσο πετάω», προώθηση ηλεκτροκίνησης με δέκα νέα οχήματα και πέντε σταθμούς φόρτισης και εκτεταμένες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες.

Επιδιώκετε την επανεκλογή σας. Βελτιώθηκε η καθημερινότητα των πολιτών επί των ημερών σας; Προχωρήσατε την υλοποίηση έργων;

Είναι νομίζω κοινός τόπος ότι το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη βελτιώθηκε αισθητά. Χρησιμοποιούμε και ιδιωτικά συνεργεία για οδοκαθαρισμό, συλλογή ογκωδών. Αυτό κάνει την πόλη πιο καθαρή. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης, όμως η μεγάλη εικόνα είναι ότι η πόλη είναι σημαντικά πιο καθαρή. Οι λοιπές δομές καθημερινότητας δουλεύουν άψογα. Δημιουργήσαμε νέες δομές κοινωνικής πολιτικής, όπως το δημοτικό ιατρείο, το κέντρο άνοιας, τις υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, το κέντρο ψυχικής υγείας. Οι κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές μας υποδομές λειτουργούν εξαιρετικά, ενώ είμαστε περήφανοι για έργα και δράσεις που κάνουμε στα σχολεία μας. Στα έργα οι αριθμοί μιλούν. Υλοποιούμε πάνω από 140 έργα σε Μελίσσια, Νέα Πεντέλη και Πεντέλη, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 77 εκατ. ευρώ, υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει γίνει ποτέ στην πόλη. Εργα μεγάλα, όπως υπογειοποίηση καλωδίων μεταφοράς ρεύματος, αποχέτευση Καλλιθέας Πεντέλης, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, αναβάθμιση γηπέδου Νέας Πεντέλης, μεταφορά πυλώνων ΑΔΜΗΕ από Νέα Πεντέλη. Εκτελούμε έργα μικρότερα, όπως αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, παιδικών χαρών, έργα στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικούς χώρους κ.ά. Αξίζει να σημειώσω ότι σε τέσσερα χρόνια λύσαμε εκκρεμότητες δεκαετιών όπως: αποχέτευση Καλλιθέας και Νταού Πεντέλης, διάσωση δάσους Παπαδημητρίου και δάσους εξοχών Χωροφυλακής, τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πεντέλης, ένταξη στο σχέδιο πόλης 3ης και 4ης γειτονιάς Μελισσίων, αναβάθμιση γηπέδου Νέας Πεντέλης, απόκτηση οικοπέδου 1ου Δημοτικού Μελισσίων, απόκτηση χρήσης πτέρυγας Μπόμπολα. Με την κυβέρνηση, επιχειρούμε συνολική περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση πεντελικού βουνού. Για να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα παραπάνω, θα ξαναείμαι υποψήφια δήμαρχος με ακόμα καλύτερη ομάδα συνεργατών. Για να υλοποιήσουμε επιπλέον έργα 100 εκατ. ευρώ στην πόλη με βάση μελέτες που έχουμε ετοιμάσει, για να δημιουργήσουμε μια πόλη που αξίζει να ζεις, πόλη κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη το 2030.

Η Πεντέλη βρέθηκε πολλές φορές στο δρόμο της φωτιάς. Κρατήσατε η ίδια τις αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας. Σε τι επίπεδα βρίσκεται η πυρασφάλεια στον δήμο;

Οταν εκχώρησα την αρμοδιότητα πολιτικής προστασίας, παρουσιάστηκαν αρρυθμίες. Ετσι αποφάσισα να κρατήσω την αρμοδιότητα και δικαιώνομαι μέχρι στιγμής. Διορθώσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο για αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, ενώ βελτιώσαμε την πυρασφάλεια σημαντικά. Αποκτήσαμε σύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων, θερμοκάμερες για κάλυψη 11 δασικών εκτάσεων, δύο drones παρακολούθησης. Σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο προχωρούμε σε εφαρμογή συστήματος πρόβλεψης εξέλιξης φυσικών καταστροφών. Αποκτούμε έξι νέα οχήματα πολιτικής προστασίας. Είμαστε περήφανοι για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας, που εκπαιδεύτηκε, πιστοποιήθηκε και μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις. Σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019. Σίγουρα την επόμενη πενταετία θα βρεθούμε σε ακόμα καλύτερη.

Σε ποια φάση βρίσκεται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πεντέλης; Είστε αισιόδοξη όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα;

Λύσαμε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Εξασφαλίσαμε η μελέτη να χρηματοδοτηθεί με 558.000 ευρώ. Στο τέλος 2025, η ΔΚ θα αποκτήσει Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) και ο Δήμος Πεντέλης ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό. Παρακολουθώ προσωπικά τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα, οι μελετητές ήδη εργάζονται και η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Η ΔΚ Πεντέλης είναι η μόνη περιοχή του Λεκανοπεδίου που δεν έχει ΤΠΣ, ήταν πολεοδομικά στάσιμη. Με την ολοκλήρωση της μελέτης επιλύονται βασικά προβλήματα. Μπαίνει τέλος στην πολυετή ομηρία συμπολιτών και επιχειρηματιών, η πόλη αποκτά σχέδιο, αποκτά νέους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.