Ως την άνοιξη, το αργότερο, δροµολογείται η νοµοθετική παρέµβαση της κυβέρνησης για τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθµών, προκειµένου να µπει σε µια τάξη το σηµερινό... άναρχο –κατά κοινή οµολογία– σκηνικό.
Το Μαξίµου και ο θεσµικός αρµόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, καθώς και το συναρµόδιο χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης υπό τον υπουργό, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, και τον υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, έχουν προχωρήσει ήδη στις προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειµένου να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντοµα χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Η λογική του υπό σχεδίαση πλαισίου θα αφορά κριτήρια που θα τεθούν, όπως το ύψος του σχετικού αντιτίµου, ο ελάχιστος αριθµός των εργαζοµένων, οι εγκαταστάσεις και η υλικοτεχνική υποδοµή, το οικονοµικό και φορολογικό προφίλ της υποψήφιας ιδιοκτησίας, καθώς και η γενικότερη λειτουργία των καναλιών.
Αν οι υποψηφιότητες για την απόκτηση µιας συχνότητας περιφερειακής εµβέλειας ξεπεράσουν τον αριθµό που έχει προβλεφθεί ανά περιοχή (κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό), τότε θα προωθηθεί µια διαγωνιστική διαδικασία, όχι στη βάση της πλειοδοσίας, όπως είχε συµβεί µε τον αλήστου µνήµης… συριζαίικο διαγωνισµό του 2016, αλλά σε επίπεδο κριτηρίων επιλογής, µέσω της καθιέρωσης ενός όσο το δυνατόν πιο αδιάβλητου και αντικειµενικού συστήµατος. Ακολούθως, θα έρθει στο προσκήνιο το κοµµάτι των ραδιοφωνικών αδειών, ενώ το ζήτηµα των θεµατικών καναλιών πανελλαδικής εµβέλειας φαίνεται πως παραπέµπεται –µέχρι νεωτέρας τουλάχιστον– στις κυβερνητικές καλένδες.
Αυτό που… καίει είναι η Αττική καθώς δύο κανάλια (Action24 και Attica TV) ανήκουν στην εφοπλιστική τριανδρία των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, πρόσφατα ο Δημήτρης Μελισσανίδης απέκτησε το Epsilon TV από τον Φίλιππο Βρυώνη, ο οποίος διατηρεί το Extra Channel, ενώ ο Βίκτωρας Ρέστης κατέχει το ΣΚΑΪ και ο Ανδρέας Κουρής το Kontra.