Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από Aa2 σε Aa3, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες του για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη γαλλική πολιτική σκηνή, καθώς ο Φρανσουά Μπαϊρού αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού, ορισθείς από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Moody’s αιτιολόγησε την κίνησή της επισημαίνοντας την πιθανή εξασθένηση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας τα επόμενα χρόνια, λόγω της πολιτικής αστάθειας και της δυσκολίας εφαρμογής σημαντικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, ενισχύουν την αβεβαιότητα.

Σφοδρές αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Αντουάν Αρμάντ, σχολίασε την υποβάθμιση με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα τονίζοντας: «Η ανακοίνωση της Moody’s αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά ο διορισμός του Φρανσουά Μπαϊρού και η δέσμευσή μας για μείωση του ελλείμματος δίνουν σαφείς απαντήσεις».

Ο Μπαϊρού και η προτεραιότητα της δημοσιονομικής σταθερότητας

Ο νέος πρωθυπουργός, γνωστός για τη σταθερή του στάση υπέρ της μείωσης του χρέους, έθεσε ως βασικό στόχο της κυβέρνησής του τη δημοσιονομική εξυγίανση. Κατά την πρώτη του ομιλία, τόνισε ότι η μείωση του ελλείμματος αποτελεί «ηθική υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές», καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα σε συνεργασία για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Η τοποθέτηση του Μπαϊρού, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Modem, ενισχύει την προσδοκία ότι μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Ωστόσο, η στενή του σχέση με τον πρόεδρο Μακρόν ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια οικοδόμησης ευρύτερων πολιτικών συμμαχιών.

Τι αναφέρουν οι αναλυτές 

Παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει έντονη. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιτυχία του Μπαϊρού εξαρτάται από την ικανότητά του να εξασφαλίζει πλειοψηφίες σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Η αδυναμία επίτευξης σταθερότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εκλογές, επιτείνοντας την κρίση.