Τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Νομάρχη Τραπεζούντας και τις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με ανακοίνωσή του. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο Νομάρχης της Τραπεζούντας υπέγραψε την άδεια για την τέλεση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά.

Πιο συγκεκριμένα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Ευχαρίστως ανακοινούται ότι την πρωίαν τής σήμερον, Παρασκευής, 11ης τ.μ. Αυγούστου, ελήφθη εις τα Πατριαρχεία και η γραπτή άδεια (ημερομ. 11 Αυγούστου) διά την τέλεσιν της Θείας Λειτουργίας εις την Παναγίαν Σουμελά, διά την οποίαν και εκφράζονται θερμαί ευχαριστίαι προς τον υπογράφοντα αυτήν Νομάρχην Τραπεζούντος και ευρύτερον προς τας αρμοδίας κυβερνητικάς αρχάς».

Η άρνηση των τουρκικών Αρχών για παροχή άδειας και η άρση της απόφασης

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα διπλωματικές πηγές είχαν χαρακτηρίσει ως «εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκηνυτές» την απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος.

Ωστόσο, στη συνέχεια, τελικά, οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να παρασχεθεί άδεια για την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά, εξέλιξη την οποία είχε ανακοινώσει στις 25/7 το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Μετά χαράς ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρας αποφάσεως των τουρκικών αρχών παρεσχέθη άδεια τελέσεως Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά. Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 25η Ιουλίου 2023, εκ της Μ. Πρωτοσυγκελλίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Από πλευράς του, στη «θετική εξέλιξη», όπως την είχε χαρακτηρίσει, είχε αναφερθεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, προχωρώντας σε σχετική δήλωση: «Η παροχή άδειας τελέσεως πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, με την οποία αναθεωρήθηκε η αρχική απόφαση των τουρκικών Αρχών, είναι μία θετική εξέλιξη, την οποία καλωσορίζουμε».