Την παροχή άδειας από τις τουρκικές αρχές για την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να σημειωθεί πως, αρχικά, οι τουρκικές αρχές αρνούνται να παρέχουν άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. 

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Μετά χαράς ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρας αποφάσεως των τουρκικών αρχών παρεσχέθη άδεια τελέσεως Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά. Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 25η Ιουλίου 2023, εκ της Μ. Πρωτοσυγκελλίας».

Γιώργος Κώτσηρας: Μία θετική εξέλιξη που καλωσορίζουμε

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, σε σχετική δήλωσή του, χαρακτήρισε, επίσης σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, ως «θετική εξέλιξη» την παροχή άδειας για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Σουμελά και πρόσθεσε ότι «την καλωσορίζουμε». Ειδικότερα, δηλώνει πως με αυτήν την αδειοδότηση «αναθεώρηθη η αρχική απόφαση των τουρκικών αρχών».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κώτσηρα επισημαίνει τα εξής: «Η παροχή άδειας τελέσεως πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, με την οποία αναθεωρήθηκε η αρχική απόφαση των τουρκικών Αρχών, είναι μία θετική εξέλιξη, την οποία καλωσορίζουμε».