Για το νέο κεφάλαιο που γράφει η Ελλάδα στην ιστορία της, μετά τα χρόνια που πέρασε ως οικονομικό μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, και για τα επιτεύγματα της στην οικονομία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο μετά τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς

«Από "μαύρο πρόβατο" στα χρόνια της κρίσης, διαθέτει πλέον μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη. Διατηρεί δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, περιορίζοντας την ανεργία. Προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από ποτέ. Αυξάνει τις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή. Ενώ, παράλληλα, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ακολουθώντας μία συνετή πολιτική, που μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Φέτος, μάλιστα, αναμένεται να καταρρίψουμε το ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων και αφίξεων, με τους Γερμανούς επισκέπτες να προτιμούν και πάλι τη χώρα μας. Και όλα αυτά καθώς το δημόσιο χρέος κινείται ήδη κάτω από το 170% του ΑΕΠ, συνεχίζει να συρρικνώνεται. Θα γνωρίζετε άλλωστε -όπως έχουμε συζητήσει- ότι η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως» είπε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού και Γερμανού καγκελάριου εδώ και χρόνια στην οποία το θέμα της οικονομίας συζητήθηκε ελάχιστα. 

Πρόσκληση στον Σολτς να επισκεφθεί τη ΔΕΘ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ακλόνητη δέσμευση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και για την πολιτική σταθερότητα, δύο παράγοντες που χαρακτήρισε «κλειδιά» για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ανέδειξε επίσης τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία για την οποία είπε ότι θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ. «Σε αυτό το νέο κεφάλαιο, βέβαια, πρέπει να πω ότι αρκετές σελίδες γράφει και η διμερής μας συνεργασία. Γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και μάλιστα σε δυναμικούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα αεροδρόμια αλλά και η ψηφιακή και η πράσινη τεχνολογία. Εξίσου ευνοϊκό είναι και το περιβάλλον στο διμερές εμπόριο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος βασικός προμηθευτής, ενώ ταυτόχρονα ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι θα είναι και η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία είχα την ευκαιρία να προσκαλέσω προσωπικά και τον Καγκελάριο Σολτς.  Όπως κοινός είναι και ο βηματισμός μας στην πράσινη μετάβαση, με ίσως πιο εμβληματικό σύμβολο της ελληνογερμανικής συνεργασίας το project της Αστυπάλαιας. Το πράσινο νησί το οποίο ονομάστηκε και "πεταλούδα του Αιγαίου". Τέλος, σταθερή γέφυρα μεταξύ μας παραμένει η ζωντανή ελληνική κοινότητα που ζει και προκόβει εδώ. Κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες που έχουν ενταχθεί αρμονικά στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην οικονομική πρόοδο αλλά και στον εμπλουτισμό της κουλτούρας της. Στις συζητήσεις μας, ξεχωριστή θέση είχε και η γεωστρατηγική σημασία του πράσινου ενεργειακού διαδρόμου, μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν τομέα με πολλές προοπτικές για κοινές δράσεις μεταξύ των χωρών μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

O Όλαφ Σολτς έδωσε, από την πλευρά του, τα εύσημα στην οικονομία της Ελλάδας, δήλώσε πεπεισμένος για την εξαιρετική οικονομική πορεία της Ελλάδας, κάτι, που όπως είπε, διαπιστώνουν και οι αγορές. «Είναι ένα κεφάλαιο επιτυχημένης αλληλεγγύης στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε στο μέλλον» είπε.   

23-11-14-0029-dpd6489.jpg

Αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητήθηκε το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο, όπως επισήμανε, χρειάζεται αναθεώρηση λόγω των φυσικών καταστροφών που φέρνει η κλιματική κρίση, των μεταναστευτικών ροών και των περιφερειακών συγκρούσεων. «Μας απασχόλησε, επίσης, και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η συζήτηση του οποίου, όπως γνωρίζετε, διαρκεί ακόμα -έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τις τελευταίες εβδομάδες- και αυτό γιατί, όπως γνωρίζετε, η Αθήνα επιμένει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αλλά και του μεταναστευτικού προβλήματος. Μιλάμε, άλλωστε, για προκλήσεις που η συγκυρία τις καθιστά προτεραιότητες για ολόκληρη την Ευρώπη. Aπό τη μία πλευρά οι γενικευμένες επιθέσεις της κλιματικής κρίσης και από την άλλη η νέα αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Ειδικά με την τελευταία να εξελίσσεται, είναι πολύ πιθανό κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες ισχυρές πιέσεις στα σύνορά τους, με νέες ροές που θα προστεθούν στις σημερινές, επιβαρύνοντας τους ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων που φιλοξενούμε. Η Γερμανία γνωρίζει και αναγνωρίζει τις προσπάθειές μας να προστατεύουμε καθημερινά τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά μας σύνορα. Και χαίρομαι, γιατί πρόσφατα και το κράτος σας αποφάσισε να αναθεωρήσει το καθεστώς κοινωνικών παροχών προς πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται σε αυτό. Θέλω να τονίσω, ότι η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη και να εκδηλωθεί πολύπλευρα και συντονισμένα. Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ κρατών-μελών. 
Έχουμε συζητήσει και με τον Καγκελάριο πώς θα αντιμετωπίσουμε πραγματικά, υπαρκτά προβλήματα δευτερογενών ροών, τα οποία χρήζουν μίας κοινής στρατηγικής, μίας κοινής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών μας. Για να το πω διαφορετικά, χρειαζόμαστε τώρα όσο ποτέ ένα δυναμικό σχέδιο με διπλή κατεύθυνση: αφενός την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων και αφετέρου τη διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών ροών».

23-11-14-0058-dpd7070.jpg

«Το ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχτούμε» 

Για ό,τι αφορά τον πόλεμο στον Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα και Γερμανία στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά με σεβασμό στον ανθρωπισμό και στο Διεθνές Δίκαιο. Όπως επισήμανε όποια λύση υπάρξει μπορεί να είναι μόνο πολιτική και να είναι λύση δύο κρατών. Και ο ίδιος και ο Όλαφ Σολτς επανέλαβαν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. 

Με αφορμή τη Χαμάς και τις δηλώσεις υποστήριξης από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν στον ρόλο της Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα, όπως τον υποδέχεται εξάλλου και ο καγκελάριος Σολτς στο Βερολίνο, για να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, το έχω πει πολλές φορές, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως στο Δίκαιο της Θάλασσας. Και ακριβώς αυτήν την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε μέσα από την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου».

Τη σημασία εξεύρεσης κοινών λύσεων για το μεταναστευτικό ανέδειξε O Όλαφ Σολτς ανέδειξε τη σημασία εξεύρεσης κοινών λύσεων για το μεταναστευτικό και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία. 

Επισήμανε επίσης τη σημασία της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο κ. Σολτς είπε ότι συζητήθηκε και η σύγκρουση στην Ουκρανία που παραμένει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αν και έχει επισκιαστεί από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως επισήμανε ο ίδιος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι η στήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί. 

Δείτε τις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.