Με μια φωνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ολαφ Σολτς δήλωσαν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση η οποία δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας διατύπωσαν ακριβώς ταυτόσημες θέσεις για το Μεσανατολικό, αναγνωρίζοντας στο Ισραήλ το δικαίωμα της αυτοάμυνας με βάση το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και καταθέτοντας την ίδια άποψη για πολιτική λύση με ίδρυση δύο κρατών.

Για τη Χαμάς τοποθετήθηκαν ρητά και κατηγορηματικά χρησιμοποιώντας την πιο σκληρή γλώσσα. «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Οι πράξεις της καταδικάζονται από την ελληνική κυβέρνηση με τον πιο απόλυτο, τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Συμφωνούμε και οι δύο ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Κρατάει σε ομηρία ανθρώπους και έχει πάρει την εξουσία διά της βίας. Υποφέρουν άνθρωποι, ηλικιωμένοι, παιδιά και γυναίκες. Είναι μια ωμή πράξη βαρβαρότητας», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Εν αναμονή Ερντογάν

Μάλιστα, οι δύο ηγέτες έκαναν αυτές τις δηλώσεις ενώ επίκεινται συναντήσεις τους προσεχώς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τον Τούρκο πρόεδρο ο Γερμανός καγκελάριος θα συναντηθεί στο Βερολίνο σε μία εβδομάδα και ο πρωθυπουργός στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν στο ρόλο της Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα, όπως τον υποδέχεται εξάλλου και ο καγκελάριος Σολτς στο Βερολίνο, για να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει ξεκινήσει ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες και η οποία έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια σημαντικά θετικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και κυρίως στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τους τελευταίους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα επεσήμανε και ο κ. Σολτς, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί και κατά τις επόμενες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το μεταναστευτικό ήταν από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των δύο ηγετών, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει την ανάγκη στον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα κονδύλια για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές να αυξηθούν και να υπογραμμίζει τα αποτελέσματα της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση από το 2019, φυλάσσοντας αυστηρά τα σύνορά της και πετυχαίνοντας σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών.

«Το θέμα των δευτερογενών ροών μάς απασχολεί. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Οταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον ο οποίος φτάνει στην Ελλάδα, η πρόθεσή μας είναι αυτός να μείνει στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την καλή συνεργασία της χώρας μας με τη Γερμανία και για αυτό το ζήτημα. «Η απάντηση δόθηκε. Μιλήσαμε με μεγάλη προσοχή φωτίζοντας όλες τις πτυχές του μεταναστευτικού. Οι επιμέρους συνθήκες είναι διαφορετικές. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως όταν μιλάμε επί μακρόν θα βρίσκουμε πρακτικές απαντήσεις και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο φράχτης στον Εβρο έχει σκοπό να προστατεύσει όχι τα ελληνικά, αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα και γι’ αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όπου επικρατούσε καχυποψία και ακούγονταν ακραίες φωνές, συζήτησαν και για την ελληνική οικονομία. «Ο εφιάλτης έχει περάσει», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» στα χρόνια της κρίσης διαθέτει πλέον μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη, διατηρεί δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης περιορίζοντας την ανεργία, προσελκύει περισσότερες επενδύσεις από ποτέ, αυξάνει τις εξαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή της, ενώ παράλληλα στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ακολουθώντας συνετή πολιτική που της επιτρέπει να επιτυγχάνει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η μάχη με την ακρίβεια

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στις γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που η Γερμανία είναι ο δεύτερος βασικός προμηθευτής και ταυτόχρονα ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης των ελληνικών προϊόντων. Ειδικά για το πρόβλημα του πληθωρισμού που ροκανίζει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μειώσει την επιβάρυνση στα νοικοκυριά, κυρίως από τις τιμές των τροφίμων, και δήλωσε πεπεισμένος ότι «έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό».

«Είμαι βέβαιος για τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετική την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μιλώντας για την επιτυχία της χώρας μας έκανε λόγο για «κεφάλαιο επιτυχημένης αλληλεγγύης στο οποίο μπορούμε να στηριχθούμε στο μέλλον».

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σολτς συζήτησαν επίσης για θέματα ενέργειας, για τη στήριξη της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί στον πόλεμο με τη Ρωσία, για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και για το Κυπριακό, χαιρετίζοντας την απόφαση του γραμματέα του ΟΗΕ να ορίσει ειδικό απεσταλμένο για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.