Σήμερα στις 10 π.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με το ΥΠΕΝ βρίσκονται οι καλοκαιρινοί μήνες, που οι τιμές της χονδρεμπορικής έχουν εκτιναχθεί στα ύψη άνω από 200% σε μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να απολαμβάνουν αυξημένα υπερέσοδα.

Σκέψεις για φορολόγηση υπερκερδών μετά την εκτόξευση των τιμών του ρεύματος

Σε μια αποφασιστική κίνηση ώστε να εξομαλυνθεί το βάρος για τους καταναλωτές προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να περάσει ρύθμιση για να συλλέξει τα πρόσφατα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα υπερβάλλοντα κέρδη για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, στα πρότυπα αντίστοιχων περιόδων της ενεργειακής κρίσης, όταν είχε γίνει το ίδιο. Η κίνηση θεωρείται επιβεβλημένη από το ΥΠΕΝ διότι οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν φτάσει πλέον κατά μέσο όρο πάνω από τα 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο και η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί για όσο παραμένει ο καύσωνας και τα προβλήματα στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη που επηρεάζουν τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την παραπάνω τιμή, ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων θα διαμορφωθεί σε πάνω από 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον Αύγουστο. Αυτά, δηλαδή, είναι τιμολόγια που έχουμε να δούμε από την ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες προμήθειες αναγκαστικά ανέβασαν πλέον τις τιμές και στα μπλε τιμολόγια που προσφέρουν, καθώς οι συνθήκες το επιβάλλουν για την οικονομική τους βιωσιμότητα. Προηγουμένως μπορούσε να τα βρει κανείς ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά, όμως πλέον βρίσκονται πιο κοντά στα 12 – 13 λεπτά.

Ουρανοκατέβατα κέρδη

Τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων» κερδών είχε ανακοινώσει προ διετίας ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσπραξη 373 εκατ. ευρώ. Παρά τις εισηγήσεις που υπάρχουν να μπει ο φόρος έως έκτακτη εισφορά όπως έγινε στα διυλιστήρια, υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ξαναμπεί πλαφόν ανά τεχνολογία όπως συνέβη κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έπαψε να ισχύει στις αρχές του έτους με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων, όταν άρχισαν να υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Και αυτό γιατί όσο αποκλιμακώνονταν οι τιμές του καυσίμου, τόσο η μέση χρηματιστηριακή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούσε με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες ανώτατες τιμές που θεσπίστηκαν στις μονάδες φυσικού αερίου, λιγνίτη, υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ.

Το μέτρο του πλαφόν είχε ληφθεί τον Ιούλιο του 2022 εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης προκειμένου να αντληθούν πρόσθετα έσοδα και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτούσε τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Το πλαφόν έβαλε στα ταμεία του ΤΕΜ άνω από 3,5 δισ., από τα οποία άνω από 2 δισ. ευρώ είχαν προέλθει από τις ΑΠΕ.

Η επιβολή φόρου εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέα μέτωπα με τους ηλεκτροπαραγωγούς που αυτό το διάστημα ελέγχονται και από την ΡΑΑΕΥ για τον τρόπο με τον οποίο υποβάλλουν τις προσφορές τους, ενώ υπάρχουν ενστάσεις για την επέκταση του μέτρου τον Σεπτέμβριο. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στις αρχές του φθινοπώρου δεν έχει νόημα το μέτρο του πλαφόν, καθώς θα υπάρξει πτώση των τιμών λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να έχουμε και μεγάλες περικοπές ενέργειας.

Η εικόνα των τιμών

Για την άνοδο της χονδρικής τιμής το ΥΠΕΝ επιρρίπτει ευθύνες στο διασυνοριακό εμπόριο και συγκεκριμένα στην μείωση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ Ουγγαρίας και υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας καθώς επίσης και στην συντήρηση του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία που αφαιρεί σημαντικές ποσότητες ενέργειας από την αγορά.

Η συνεχής όμως άνοδος των τιμών δημιουργεί αυξημένη επαγρύπνηση στην κυβέρνηση καθώς οι τιμές αυτές έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προεξοφλώντας αυξήσεις στο ρεύμα για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου που αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση δεν αποκλείεται να δούμε να επιστρέφουν εκτάκτως οι επιδοτήσεις. Μάλιστα από την περασμένη Πέμπτη οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις στην χονδρεμπορική αγορά έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής η οποία διερευνά ζητήματα κερδοσκοπίας.

Για σήμερα 15 Ιουλίου η τιμή του ρεύματος τις μεσημεριανές ώρες που παράγεται η φθηνή ηλιακή ενέργεια των φωτοβολταϊκών κυμάνθηκε από 60 ευρώ έως 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές αυτές εκτινάσσονται τις βραδινές ώρες που μπαίνουν στο σύστημα οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου καθώς το δίωρο από τις 8 έως τις 10 το βράδυ η τιμή της χονδρεμπορικής θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.