Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε «να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο», υπογράμμισε χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έκτακτο τέλος αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα, στις 11 το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με στόχο να διατεθεί για την ανακούφιση των καταναλωτών. Όπως, άλλωστε, εξήγησε χθες ο πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι βλέπουμε έξαρση τιμών στη χονδρική τιμή και χωρίς αυτή την παρέμβαση αυτή η έξαρση θα «χτυπούσε» τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ανέφερε ότι το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει στοχευμένες επιδοτήσεις προς τα «πράσινα» τιμολόγια, χωρίς να αποκλείονται, κατόπιν ειδικής εξέτασης, τα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες 10 μέρες παρατηρείται μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, μέχρι και την Ουγγαρία. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, από αυτή τη στρέβλωση της αγοράς είναι ότι καθώς ανεβαίνει πολύ η τιμή της χονδρικής, αυτό θα «χτυπήσει» τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προχωρεί σε μέτρα. Την ίδια ώρα η εν λόγω στρέβλωση δημιουργεί ουρανοκατέβατα κέρδη για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δώσει παραπάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης των τιμών του ρεύματος.