Πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το βράδυ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις παρεμβάσεις που αναμένονται. Ενώ αύριο, Τετάρτη 17 Ιουλίου, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανόδου των τιμών στο ρέυμα -το οποίο σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων στα δίκτυα ενέργειας στην Ουγγαρία και τα Βαλκάνια εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών- αλλά και αναλυτική ενημέρωση για τα υπάρχοντα δημοσιονομικά περιθώρια.

Πάντως, το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης λέγοντας: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν αβοήθητο. Παρακολουθούμε το θέμα, μετράμε μήνα-μήνα τα δεδομένα και τις τιμές και εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο. Αν προκύψει ανάγκη στήριξης των πολιτών ή των επιχειρήσεων σε ενδεχόμενο υπέρμετρων αυξήσεων, το κράτος θα είναι εδώ».

Η Ελλάδα ακόμη και με την πίεση του τελευταίου μήνα είναι πολύ κάτω από την ΕΕ

Ο ίδιος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο mega, τόνισε: «Μας αρέσει να μιλάμε πάντα με στοιχεία και δεδομένα. Έχω και δύο τρεις εικόνες να σας δείξω για να καταλάβει και ο κόσμος. Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε αρχικά τη λιανική με τη χονδρική τιμή ρεύματος. Η λιανική είναι η τιμή που φτάνει στους καταναλωτές. Είναι αυτό που πληρώνει ο κόσμος και αυτό που τον αφορά. Όχι ότι δεν έχει σημασία η χονδρική, θα φτάσουμε τώρα σε αυτό και θα σας πω και για τη σύσκεψη που εκτάκτως συγκάλεσε για σήμερα ο πρωθυπουργός. Στη λιανική τιμή ρεύματος μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις του Ιανουαρίου με τα πολύχρωμα τιμολόγια, μετά από έξι μήνες εφαρμογής του μέτρου ακόμη και με την πίεση των τελευταίων ημερών, είμαστε 10%-15% κάτω σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Και φαίνεται σε αυτόν τον πίνακα με την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου φαίνεται ότι η Ελλάδα ακόμη και με την πίεση του τελευταίου μήνα είναι πολύ κάτω από την ΕΕ. Καθ' όλη τη διάρκεια των μηνών, με εξαίρεση κάποιους μήνες στις αρχές του 2023, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Η κρίση, η ακρίβεια στο ρεύμα, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος ήταν κάτι που πλήγωσαν συνολικά την Ευρώπη και σίγουρα και την Ελλάδα. Για αυτό και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καθ' όλη τη διάρκεια των ακραίων τιμών στο ρεύμα- αν δείτε την καμπύλη και της Ευρώπης και της Ελλάδας παραμένουμε από κάτω- φορολόγησε τα υπερκέρδη και έδωσε 10 δισεκ. ευρώ».

Σημείωσε δε μετά από σχετική ερώτηση: «Ως προς τη λιανική τιμή του ρεύματος δεν είμαστε σε αυτό το σημείο και φαίνεται ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δηλαδή ποιο σημείο; Το σημείο κατά το οποίο οι τιμές για τον καταναλωτή είναι σε έναν βαθμό που χρειάζεται το Κράτος να παρέμβει. Όταν χρειάστηκε και δόθηκαν τα 10 δισεκ. ευρώ από την Κυβέρνηση, το ποσό αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσό που έδωσε Κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας, συναρτήσει του ΑΕΠ. Πάμε στη χονδρική. Έρχεται εδώ ένας πολιτικός, ο κ. Καραμέρος και δείχνει ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον έγγραφο, ένα χαρτί, μια εικόνα, που πραγματικά φοβίζει τον κόσμο. Γιατί λέει τη μισή αλήθεια, το 1/5 της αλήθειας εν προκειμένω, η οποία είναι πολλές φορές χειρότερη από ένα ψέμα. Πάμε λοιπόν να δούμε το γιατί. Ο κ. Καραμέρος έπιασε μια μέρα που πράγματι είχαμε την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος. Στην ίδια ακριβώς σελίδα είναι η τιμή χονδρικής ρεύματος όλων των χωρών της Ευρώπης για όλον τον χρόνο».

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε επίσης πως «όταν λες ότι η Ελλάδα,και κουνάς και ένα χαρτί, έχει την υψηλότερη χονδρική ρεύματος έχει σημασία η Κυβέρνηση να απαντήσει στον κόσμο είτε μας ψηφίζουν είτε όχι, με την ουσία. Ακριβώς, λοιπόν, δεξιά στο ίδιο έγγραφο έχει τις ετήσιες. Αν δείτε τον πίνακα είναι στη μέση». Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με βάση τις παρεμβάσεις Ιανουαρίου- Ιουνίου έχουμε ρεύμα λιανικής τιμής στα επίπεδα πριν από την κρίση. «Έχουμε μια ελαφριά αύξηση από τον προηγούμενο στον επόμενο μήνα όμως έχουμε καταφέρει, με βάση τα στοιχεία που παίρνουμε μηνιαίως, ναέχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης. Δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι σήμερα, έκτος μήνας εφαρμογής των πολύχρωμων τιμολογίων και στο πράσινο και στο μπλε τιμολόγιο, να έχουμε από 10%-18% κάτω. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα παίρνουμε αποδίδουν», διευκρίνισε.

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε επίσης πως αυτή τη στιγμή σε τιμές λιανικής, δηλαδή αυτό το οποίο παίρνουμε ως λογαριασμό για μια επιχείρηση, έχουμε φθάσει σε επίπεδα προ κρίσης και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα εξεταστούν σήμερα και θ' αφορούν τις τιμές χονδρικής. «Σήμερα ο πρωθυπουργός θ' ακούσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας μια σειρά από επιλογές που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση», συνέχισε ενώ για τα περι φορολόγησης και πλαφόν επισήμανε: «Θα πρέπει να δούμε όλες τις νομικές δικλείδες και βέβαια την πραγματική κατάσταση, ούτως ώστε, προληπτικά να κινηθούμε, να δούμε τι συμβαίνει και με τη χονδρική, όπως σας παρέθεσα, που η πραγματικότητα είναι αυτή που σας παρέθεσα, και μετά την εξέταση όλων των πιθανών επιλογών, ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του».