Η φράση «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» του Μάο Τσετούνγκ, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από στελέχη που σήμερα ασχολούνται με το μέλλον της Κεντροαριστεράς, έρχεται να αποτυπωθεί εντός των κομμάτων που σήμερα εμφανίζονται από τη μια να σπαράσσονται και από την άλλη να μιλούν για μια... συγχώνευση που ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να γίνει αυτό από τους υφιστάμενους φορείς.
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πατάει γκάζι στο πλαίσιο της επανεκκίνησης που κήρυξε μετά τις ευρωεκλογές, προωθώντας λύσεις για ζητήματα της καθημερινότητας και υλοποιώντας δεσμεύσεις που έλαβε προεκλογικά –αλλά και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας–, στην άλλη πλευρά παρουσιάζεται ένα μπάχαλο που αδυνατούν να παρακολουθήσουν ακόμη και τα στελέχη, πόσω μάλλον οι ψηφοφόροι.
Η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του αποτελούν κυρίαρχα συστατικά της σταθερότητας, πολιτικής και οικονομικής, που χρειάζεται η χώρα σήμερα, αλλά και για τα επόμενα βήματά της μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό σκηνικό.
Ακόμη και ο ρόλος του στην ΕΕ γίνεται ακόμη πιο σημαντικός αν ληφθούν υπόψη τα προβλήματα της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία, δυστυχώς, έχουν αντίκτυπο –και οικονομικό– στα ευρωπαϊκά δρώμενα.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναλάβει ρόλο σύγκλισης ως προς το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν και τις υπόλοιπες θέσεις μετά τις ευρωεκλογές.
Δεν είναι τυχαίο ότι και στο εσωτερικό μπορεί στις ευρωεκλογές οι πολίτες να επέλεξαν την αποχή και να μειώθηκαν τα ποσοστά της ΝΔ, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ως το σημείο αναφοράς που συνδέεται με την καταλληλότητα και την ικανότητα διακυβέρνησης σε μια ακραία δύσκολη, παγκοσμίως, περίοδο.
Οι ψηφοφόροι δεν επέλεξαν άλλο πρόσωπο, ούτε άλλο κόμμα. Εστειλαν μήνυμα αναφορικά με την καθημερινότητά τους, για την οποία η κυβέρνηση από την αρχή και της δεύτερης θητείας έδωσε βάρος, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτόν και την εμπιστοσύνη που έχουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη και για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.
Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως αναγνωρίζει λάθη και τα διορθώνει με τον πιο άμεσο –εφικτό– τρόπο. Είναι αυτή ακριβώς η αξιοπιστία και η ικανότητα διακυβέρνησης –η καταλληλότητα, δηλαδή– που δημιουργεί πρόβλημα στην άλλη πλευρά, όπου η απουσία ενός πρωθυπουργήσιμου προσώπου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και προκαλεί αναταράξεις στα δύο κόμματα που δηλώνουν «κόμματα εξουσίας».
Η αναμπουμπούλα μετατρέπεται σε κινήσεις πανικού από τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη αμφισβητούν την ικανότητα των αρχηγών τους να ηγηθούν του πόλου απέναντι σε αυτόν της κυβερνώσας παράταξης.
Το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές παραμένει στην πολιτική σκηνή το λεγόμενο «ενάμισι» κόμμα αποτελεί την επιβεβαίωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και την παντελή απουσία εναλλακτικής πρότασης προς τους πολίτες της χώρας. Πρότασης σοβαρής και εφαρμόσιμης φυσικά και όχι προτάσεις που θυμίζουν πλειοδοτικούς διαγωνισμούς ως προς τις παροχές με χρήματα που δεν υπάρχουν. Αλλωστε, και ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτησή του, με την οποία άνοιξε νέο κύκλο εσωστρέφειας και συγκρούσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα, αλλά ότι θα το καταρτίσει μέχρι τα τέλη του... 2024, εν αντιθέσει με τα όσα υποστήριζε μέχρι την εβδομάδα πριν την αναχώρηση για τις... ΗΠΑ.
Βέβαια, ανακοίνωσε και σκιώδη κυβέρνηση, προκαταβάλλοντας ουσιαστικά και όλες τις εξελίξεις αναφορικά με την Κεντροαριστερά. Η κατάσταση στον έτερο πόλο, όπως συνήθως καθορίζεται η απέναντι της κυβέρνησης πλευρά, είναι σχεδόν τραγελαφική.
Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για συγκλίσεις και συγχωνεύσεις, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης ξορκίζει κάθε ενδεχόμενο και μιλά για συνεργασίες από τη βάση, την ώρα που επιτίθεται και αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας «δήθεν σωτήρες». Παράλληλα, τον καρφώνει για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για χάος.
Η νέα εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τώρα και αναμένεται να είναι μεγάλη, αφού η απόφαση του νέου αρχηγού δείχνει να κινείται στο δρόμο του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος και της δημιουργίας ενός άλλου κόμματος του.
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης μάλιστα μίλησε για τον «δικό μου ΣΥΡΙΖΑ». Το γάντι που πέταξε ο νυν πρόεδρος δεν αφορά το μέλλον της Κεντροαριστεράς, αλλά το δικό του...
Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του κόμματος, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η άρση των αντιδράσεων που εσωκομματικά έχουν δημιουργήσει ήδη μείζον θέμα.
Ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή ο αρχηγός τελεί υπό αμφισβήτηση και όλοι περιμένουν την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.
Την Κυριακή στο ΠΑΣΟΚ θα γνωρίζουν για τα επόμενα βήματα, εντούτοις τα περί... συγκόλλησης γίνονται δεκτά μόνο από ένα τμήμα του και όχι από το σύνολο. Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι της... Κεντροαριστεράς έχει μπει και ένα ζήτημα δημιουργίας ενός νέου φορέα που θα σχηματιστεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Ισως γι’ αυτόν το λόγο οι αντιδράσεις των ηγετικών ομάδων και των επικεφαλής τους να είναι πλέον και πιο έντονες. Μάλλον πολύ έντονες. Σε σημείο που να προκαλούν ερωτήματα για το τι μπορεί να ακολουθήσει...
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»