Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού εορτάζεται στις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, προς τιμήν των ναυτικών, όμως στην πραγματικότητα για τις γυναίκες και τους άνδρες που ζουν τη ζωή τους στη θάλασσα υπηρετώντας το διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία των πολιτών, οφείλονται εύσημα και τιμή καθημερινώς.

Αυτό τονίζει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή επέτειο, ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Κλιάρης.

Υπογραμμίζει ότι οι ναυτικοί επέδειξαν μοναδικό επαγγελματισμό τα χρόνια της πανδημίας, διασφάλισαν μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών για να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη, υπερνικούν κινδύνους και αντιξοότητες σε κάθε ταξίδι, απομακρύνονται από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον για μεγάλα χρονικά διαστήματα, «πολεμούν» στην πρώτη γραμμή στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Για την Ελλάδα, η σημερινή ημέρα έχει όμως κι ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς τιμούμε τη ναυτοσύνη που συμπορεύεται με το ναυτιλιακό έθνος μας από την ημέρα της ύπαρξής του. Είναι η μέρα των Ελληνίδων και των Ελλήνων ναυτικών, η μέρα των νέων που σπουδάζουν στις ναυτικές Ακαδημίες, η μέρα αυτών που αναζητούν επαγγελματική πορεία στα πλοία και τη θάλασσα, υποσχόμενοι να γίνουν καλύτεροι από τους προγόνους τους» συμπληρώνει ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας.