Στο γεγονός ότι θα χρειαστεί το φθινόπωρο και νεά δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκαγκά, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Περιμένουμε όλες τις οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πιστεύω προσωπικά ότι θα χρειαστεί κάποια δόση το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται για τη γρίπη που αλλάζει υποπαραλλαγές κάθε χρόνο και κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε φθινόπωρο, για να το θυμηθούμε».

Για τα νέα στελέχη

Ωστόσο, η κα Γκάγκα έκανε λόγο και για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού, όπως το Eris, στα οποία οφείλονται και αυξήσεις στα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, δηλώνοντας: «Έχουμε υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλάζουν λίγο και αυξάνονται τα κρούσματα. Αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 70%, αλλά μιλάμε για περίπου 450 εισαγωγές όλη την εβδομάδα. Μιλάμε για 8 διασωληνώσεις όλη την εβδομάδα, και είναι κυρίως άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουν προβλήματα υγείας». 

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ η παραλλαγή του Eris ταυτοποιήθηκε σε 41 άτομα, με το πρώτο να ανιχνεύεται στις 31 Μαΐου και να έχει κυριαρχήσει κυρίως στην Κρήτη. Επίσης, επισημαίνεται ότι έχει το Eris έχει χαρακτηριστεί ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ, ενώ δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, παρά μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση του νέου στελέχους τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα. 

Συμπερασματικά, η κα Γκάγκα κατέληξε, λέγοντας: «Άρα, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι υπάρχει κορωνοϊός, είναι ανάμεσά μας, κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και αυτοί πρέπει να προσέχουν, να το έχουμε στο νου μας, αλλά δεν είναι ανησυχητικά τα μεγέθη».