Η COVID-19 δεν αποτελεί πλέον μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΥ, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς το τέλος της πανδημίας, η οποία επέφερε τον θάνατο περισσότερων από 6,9 εκατ. ανθρώπων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σε σημερινή του ότι η COVID-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σηματοδοτώντας έτσι ένα συμβολικό τέλος στην πανδημία του κορωνoϊού.

Πάνελ με ειδικούς σε θέματα υγείας από όλο τον κόσμο συνεδρίασε για να αποφασίσει εάν η COVID-19 συνεχίζει να συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι παρόλο που η φάση έκτακτης ανάγκης τελείωσε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, κάνοντας αναφορά στα κρούσματα στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από τον ιό κάθε εβδομάδα.

«Με ελπίδα κηρύσσω την COVID-19 λήξασα ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να συγκαλέσει εκ νέου τους εμπειρογνώμονες για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, εάν ο ιός «θέσει τον κόσμο μας ξανά σε κίνδυνο».



Η αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση


Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε» σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορονοϊός τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη υγειονομική ανάγκη.

Ειδικότερα, η κυρία Κυριακίδου ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter: «Tο απόγευμα o ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η COVID-19 τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά η COVID-19 δεν έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συνεχίζουμε με την επιτήρηση, τον εμβολιασμό των ευάλωτων και την αυξημένη ετοιμότητα για το μέλλον».xtagstartz