Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε μια de profundis συζήτηση που είχε μαζί του η εφημερίδα «tomanifesto», στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ήταν κατηγορηματικός: «Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσουμε με ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα το έργο που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη κάλπη. Η κάλπη είναι μία».

Είναι αισιόδοξος, το νιώθει στην καθημερινή επαφή του με τους πολίτες· άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να πολιτευθεί «με κλεμμένα και αποτυχημένα συνθήματα του παρελθόντος», όμως αυτά «δεν δίνουν λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος», απαντά στην ερώτησή μας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συνεχίζουμε με τα θέματα του χαρτοφυλακίου του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τα δίκτυα παράνομης μετανάστευσης και να κλείσουμε τις οδούς παράνομης διέλευσης. Όπως το κάναμε με αποφασιστικότητα και πριν από τρία χρόνια, στον Έβρο, όπου δώσαμε μια μεγάλη μάχη και την κερδίσαμε. Αποτρέψαμε μια συντονισμένη απόπειρα εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και γίναμε η ασπίδα της Ευρώπης» μας λέει με ανεπαίσθητα υψωμένο τον τόνο της φωνή του.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Ποιο είναι το ποσοστό που θέτει στόχο η Νέα Δημοκρατία για την 21η Μαΐου;

Στόχος μας στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης που έχουμε διασφαλίσει σε μια τετραετία πολλαπλών, τεκτονικών θα έλεγα, κρίσεων. Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσουμε με ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα το έργο που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια.

Δεν υπάρχει πρώτη και δεύτερη κάλπη. Η κάλπη είναι μία. Ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή λαϊκή εντολή για την αυτοδύναμη Ελλάδα. Είμαστε αισιόδοξοι για το εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό απορρέει τόσο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και από την καθημερινή επαφή μας με τους πολίτες.

Το ποσοστό εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι συντριπτικό και το συγκεκριμένο στοιχείο θα παίξει σημαντικό ρόλο την Κυριακή των εκλογών.

 

Ακούσαμε και από τον Αλέξη Τσίπρα το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»; Πώς απαντάτε;

Με κλεμμένα και αποτυχημένα συνθήματα του παρελθόντος δεν δίνεις λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Ειλικρινά θα χαιρόμουν αν ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποιούσε την ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα. Αλλά αυτό κάνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια και αναγνωρίζεται πλέον από την Ευρώπη, τους συμμάχους μας, τους επενδυτές και τους πολυεθνικούς κολοσσούς που εμπιστεύονται τη χώρα μας και φυσικά τους Έλληνες πολίτες, που, παρά τα προβλήματα, βλέπουν τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο.

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι η ελληνική κοινωνία και το κράτος βρίσκονται ήδη σε πορεία αλλαγής. Για αυτό, πολύ φοβάμαι πως όταν μιλάει για αλλαγή, επί της ουσίας εννοεί το ακριβώς αντίθετο: δηλαδή την ανακοπή της διαδικασίας μετασχηματισμού στην οποία έχει μπει η χώρα. Την επιστροφή στο παρελθόν της υπανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στο κράτος.

Όπως το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξε την οικονομία που είχε αρχίσει να ανακάμπτει, έπαιξε κορόνα-γράμματα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την έβαλε σε ένα αχρείαστο Μνημόνιο τη στιγμή που ετοιμαζόταν να βγει από αυτό. Με τη στήριξη των πολιτών θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας μέχρι να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για μια σύγχρονη Ελλάδα, με καλύτερους μισθούς, ένα λειτουργικότερο κράτος, περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις γυναίκες, κοινωνική συνοχή και προστασία για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αυτό θέλουν και οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας, που με έχουν τιμήσει με την ψήφο τους και εκπροσωπώ στη Βουλή.

 

Σας προβληματίζει η άνοδος που σημειώνουν τα «άκρα» στις δημοσκοπήσεις;

Πράγματι, καταγράφεται μια, δημοσκοπική τουλάχιστον, αύξηση των ποσοστών των μικρών κομμάτων. Οι πολιτικοί αυτοί σχηματισμοί χαρακτηρίζονται από πολύ αιχμηρό, καταγγελτικό λόγο συνολικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Δεν πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αντίστοιχη του 2012.

Σήμερα βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης των εισοδημάτων, μείωσης της ανεργίας. Τα άκρα σήμερα εκφράζουν μέρος της αγανάκτησης και από την τραγωδία των Τεμπών, η οποία φαίνεται πως επιμερίζεται στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Επίσης τροφοδοτούνται από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι πολίτες που στρέφονται προς τα άκρα ότι τα κόμματα αυτά δεν προτείνουν συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν προσφέρουν λύσεις, δεν δίνουν προοπτική. Λύσεις, προοπτική για το μέλλον, συνθήκες αλλαγής των παθογενειών που διαχρονικά μας ακολουθούν δημιουργεί μόνο μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή βάση τις ελληνικές και ευρωπαϊκές μας αξίες, με σαφές πολιτικό όραμα για μια Ελλάδα ευημερούσα και με ισχυρή διεθνή παρουσία.

Η τυφλή διαμαρτυρία δεν είναι λύση. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για να ανταποκριθεί στις διαρκείς προκλήσεις σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας με γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις.

 

Εάν οι εκλογές δεν αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών υπάρχουν για τη Νέα Δημοκρατία;

Σας είπα ήδη ότι εμείς ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή λαϊκή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο μας για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται δυνατή φωνή και σταθερή πορεία. Αυτό μπορεί να το διασφαλίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι, δε, πολύ σημαντικό να μην ανακόψουμε την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχουμε μπει τα τελευταία χρόνια και να μη διακινδυνεύσουμε τη διεθνή μας θέση. Δηλαδή όλα όσα με πολύ κόπο χτίσαμε μαζί με τους πολίτες. Στις 21 Μαΐου ο ελληνικός λαός θα καθορίσει με την ψήφο του το χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης.

 

Μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί και σε τρίτες εκλογές;

Τα σενάρια των τριπλών εκλογών δεν προσφέρουν αυτή τη στιγμή τίποτε για την προοπτική της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη κυβέρνηση. Πιστεύω στην ωριμότητα του κάθε ψηφοφόρου. Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος για πολλούς μήνες δεν βοηθά το οικονομικό κλίμα, την ανάπτυξη και φέρνει πίσω τα τόσα σημαντικά έχουμε ήδη δρομολογήσει.

Δεν χρειάζονται νέες περιπέτειες. Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν με την ψήφο τους την ευκαιρία να κάνουμε τώρα όσα δεν κατέστη δυνατό να υλοποιήσουμε την πρώτη τετραετία, βάζοντας ταυτόχρονα ένα οριστικό τέλος στις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

 

Ποια τα επόμενα σχέδια της Αθήνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την «επίθεση» φιλίας που δεχόμαστε από την Αγκυρα; Εμπιστεύεστε τον Ερντογάν ή κρίνετε πως παίζει κάποιο προεκλογικό παιχνίδι;

Η Ελλάδα πιστεύει στο διάλογο μεταξύ κρατών, που γίνεται με καλή πίστη και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με σκοπό την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε την αλλαγή στάσης της Τουρκίας και χαιρετίζουμε τη μείωση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων, καθώς και την αποκλιμάκωση της ρητορικής επιθετικότητας. Είναι αξιοσημείωτα πρώτα βήματα. Και είναι πράγματι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.

Όμως, δεν επαναπαυόμαστε. Περιμένουμε αυτή η στάση να έχει συνέχεια και συνέπεια. Βασικό μας μέλημα είναι να σταματήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, η οποία έχει θέσει αβάσιμα και θέμα αποστρατιωτικοποίησής τους. Ώστε, στη συνέχεια, να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για τη μοναδική μας διάφορα, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

 

Παρά το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η Τουρκία δεν είδε με καλό μάτι το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Εβρο. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε εκ νέου αλλαγή στάσης;

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και, γι’ αυτό, δικό μας χρέος είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Καθήκον της δικής μας κυβέρνησης είναι να περιφρουρήσουμε τα εθνικά μας σύνορα, που είναι και σύνορα ευρωπαϊκά. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τα δίκτυα παράνομης μετανάστευσης και να κλείσουμε τις οδούς παράνομης διέλευσης.

Όπως το κάναμε με αποφασιστικότητα και πριν από τρία χρόνια, στον Έβρο, όπου δώσαμε μια μεγάλη μάχη και την κερδίσαμε. Αποτρέψαμε μια συντονισμένη απόπειρα εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και γίναμε η ασπίδα της Ευρώπης. Την προσπάθεια μας αυτή αναγνώρισε σύσσωμη και η ευρωπαϊκή ηγεσία.

Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και με την επέκταση κατά 35 χλμ. του υφιστάμενου τείχους, με την πρόσληψη 250 επιπλέον συνοριοφυλάκων και με τη χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού αυξημένης επιτήρησης που διαθέτουμε, σε συνεργασία και με τη Frontex. Ολοι αυτοί είναι μηχανισμοί αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης και θα τους αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.

Τα εθνικά σύνορα είναι απαραβίαστα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη δημιουργία του φράχτη.

 

Η στάση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό το φέρνει πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία;

Οι δικές μας θέσεις στο μεταναστευτικό είναι σαφείς και σας τις εξήγησα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής χώρα και με ελεγχόμενα σύνορα. Είναι θετικό ότι το ΠΑΣΟΚ συμμερίζεται αυτή την άποψη. Κάθε σύγκλιση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων με τις προγραμματικές και ιδεολογικές μας αρχές είναι ευπρόσδεκτη.

Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία –και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά– έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τη συνεννόηση και ότι επιζητά συναινέσεις ειδικά σε ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων.