Την εκτίμησή της ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές εξέφρασε η Μιλένα Αποστολάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου. Κληθείσα να σχολιάσει το πότε θα γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, δεδομένου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης, πέρασε δυο διασπάσεις, αμφισβητήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του Φεβρουαρίου και παρόλα αυτά δεν κατάφερε να περάσει στη δεύτερη θέση, η κυρία Αποστολάκη είπε ότι «υπάρχει μια αδυναμία» στο ΠΑΣΟΚ, την οποία πρέπει να τη δουν, διότι «η αίσθηση που έχω, είναι ότι στις επόμενες εκλογές -και με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία πλέον, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του 41%, είναι η Νέα Δημοκρατία του 28%-, ο στόχος για το ΠΑΣΟΚ οφείλει, πρέπει και το λέω με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου, ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα», ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να το φέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, η κυρία Αποστολάκη είπε ότι «θα φανεί αυτό. Θα φανεί κατ' αρχήν από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης». Είναι άγνωστο εάν λειτουργούσε ο κλιματισμός εκείνη την ώρα στο πλατό του καναλιού, μιας και τέτοιες δηλώσεις εύκολα θα μπορούσαν να αποδοθούν σε... ασφυκτική ζέστη!

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάει από το 12% στο 30%, η κυρία Αποστολάκη είπε «βεβαίως. Το θεωρώ εφικτό». Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν το κατάφερε αυτό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μεταξύ 1974 και 1977, ανέβασε το ποσοστό 100% και πήγε από το 12% στο 24%», η κυρία Αποστολάκη σχολίασε ότι τότε ήταν «άλλες εποχές» καθώς και ότι «οι ανάγκες των πολιτών και τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σύνθετα. Τα αδιέξοδα από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αρχίζουν πια να γίνονται πάρα-πάρα πολύ πιεστικά και η περίφημη καταλληλότητα του πρωθυπουργού -παρά το γεγονός ότι ασφαλώς, ο ίδιος φαίνεται να παίζει μόνος του, γιατί υστερούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης- έχει τρωθεί». Τέλος, στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι το ΠΑΣΟΚ αναζητεί τον ηγέτη που θα αυξήσει κατά 150% το ποσοστό του, η κυρία Αποστολάκη είπε ότι «ναι, βεβαίως. Τον αναζητούμε και μπορούμε να τον βρούμε». Ευλόγως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, εάν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν απολύτως καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Είναι από τις λίγες φορές που το γνωμικό του Καισάριου Δαπόντε ταιριάζει «γάντι» σε πολιτικό πλάισιο, καθώς όλες οι παραπάνω δηλώσεις, μόνο έτσι μπορούν να ερμηνευτούν - ούτε καν να αποδοθούν... στις ζέστες! Αφενός, η κυρία Αποστολάκη παίρνει ως παραδοχή το αποτέλεσμα της πιο χαλαρής κάλπης, καθώς και της κατ' εξοχήν «κάλπης μηνύματος» -αυτής των Ευρωεκλογών, οι οποίες πέραν της φύσεως τους, αυτή τη χρονιά έγιναν δίχως να συνοδεύονται από τις αυτοδιοικητικές- και το «δένει κόμπο» ότι το ποσοστό των Ευρωεκλογών αντικατοπτρίζει και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αν και είναι καταφανώς λανθασμένο το σκεπτικό, το παραβλέπουμε για την οικονομία της συζήτησης. Η πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ, θα καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές -έστω και με «μόλις» 30%-, τη στιγμή που δεν κατάφερε να περάσει έναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε μια διαρκή αυτοκαταστροφική φάση εδώ και έναν χρόνο, είναι εντελώς αστεία. Είναι δε και «βέβηλη» ως προς την ΠΑΣΟΚική «ορθοδοξία», μιας και τέτοιο αποτέλεσμα δεν κατάφερε να φέρει ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου! Αλλά αυτό αφορά τα στελέχη του κόμματος. Αυτό όμως που αφορά οποιονδήποτε παρατηρεί την πολιτική επικαιρότητα, είναι το φαινόμενο στα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, το οποίο ονομάστηκε «PASOKification», προφανώς λόγω της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και το περιγράφει την κατάρρευση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στον Δυτικό κόσμο γενικότερα - μια τάση η οποία δεν έχει ανατραπεί έως σήμερα.

Η αλήθεια είναι, ότι έχει δίκιο η κυρία Αποστολάκη πως έχουμε «άλλες εποχές» σήμερα σε σχέση με τη δεκαετία του 70 και του 80, αλλά για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: οι «σημερινές εποχές» έχουν καταστήσει «άθλο» την περίπτωση μιας δυναμικής ανάκαμψης (βλέπε 5 με 7 ποσοστιαίες μονάδες), για τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας. Συνεπώς, η απόκτηση 18 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ έως τις επόμενες εθνικές εκλογές -που βλέπει ως εφικτό σενάριο η κυρία Αποστολάκη-, περνούν στη σφαίρα της παραφροσύνης. Το μόνο που μπορεί να σχολιάσει κανείς, είναι ψυχραιμία και να φροντίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να βρίσκονται σε καλά κλιματιζόμενους χώρους.

Η δήλωση της Μιλένας Αποστολάκη

Γιώργος Πιέρρος: «Έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που διασπάται, ξαναδιασπάται, φεύγει ο Τσίπρας, έρχεται ο Κασσελάκης, αμφισβητείται ο Κασσελάκης, πάει να πάρει αναβάπτιση. Έχουν περάσει όλες αυτές τις κρίσεις και παρόλα αυτά, ο κύριος Κασσελάκης έρχεται και κερδίζει τον κύριο Ανδρουλάκη. Και ρωτώ: αν όχι τώρα για το ΠΑΣΟΚ, πότε θα μπορείτε να είστε δεύτεροι; Δεν ξέρω αν θα συμβούν ξανά όλα αυτά».

Μιλένα Αποστολάκη: «Είναι προφανές αυτό που λέτε, δεν είναι μόνο ότι έχασε ένα εκατομμύριο η Νέα Δημοκρατία, έχασε και δυο μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, εδώ υπάρχει αυτή η αδυναμία. Και αυτή την αδυναμία πρέπει να τη δούμε. Γιατί η αίσθηση που έχω, είναι ότι στις επόμενες εκλογές -και με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία πλέον, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του 41%, είναι η Νέα Δημοκρατία του 28%-, ο στόχος για το ΠΑΣΟΚ οφείλει, πρέπει και το λέω με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου, ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα».

Γιώργος Πιέρρος: «Πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές;»

Μιλένα Αποστολάκη: «Ναι, βεβαίως. Και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος».

Γιώργος Πιέρρος: «Μπορεί αυτό να γίνει με την παρούσα ηγεσία; Δηλαδή, μπορεί ο κύριος Ανδρουλάκης να σας φέρει αυτό το αποτέλεσμα;»

Μιλένα Αποστολάκη: «Θα φανεί αυτό. Θα φανεί κατ' αρχήν από το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης».

Δημήτρης Τάκης: «Δηλαδή, λέτε ότι από το 12%, θα πάτε στο 30%;»

Μιλένα Αποστολάκη: «Βεβαίως. Το θεωρώ εφικτό. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε 3 χρόνια, έτσι δεν είναι;»

Δημήτρης Τάκης: «Ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν το κατάφερε αυτό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μεταξύ 1974 και 1977, ανέβασε το ποσοστό 100% και πήγε από το 12% στο 24%».

Μιλένα Αποστολάκη: «Εντάξει. Άλλες εποχές».

Δημήτρης Τάκης: «Δηλαδή ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θα είναι πάνω από τον Ανδρέα Παπανδρέου»;

Μιλένα Αποστολάκη: «Θέλω να σας πω ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι ανάγκες των πολιτών και τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σύνθετα. Κατά την κρίση μου, τα αδιέξοδα από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αρχίζουν πια να γίνονται πάρα-πάρα πολύ πιεστικά και η περίφημη καταλληλότητα του πρωθυπουργού -παρά το γεγονός ότι ασφαλώς, ο ίδιος φαίνεται να παίζει μόνος του, γιατί υστερούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης- έχει τρωθεί».

Δημήτρης Τάκης: «Αναζητείτε τον ηγέτη που θα αυξήσει 150% την αύξηση του ποσοστού το ΠΑΣΟΚ».

Μιλένα Αποστολάκη: «Ναι, βεβαίως. Τον αναζητούμε και μπορούμε να τον βρούμε».