Ο Νίκος Ανδρουλάκης σύρεται σε εσωκομματικές εκλογές. Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να θυμίζει… ΣΥΡΙΖΑ και ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης αναγκάζει τον πρόεδρο του κόμματος να προτείνει την έναρξη διαδικασιών προκειμένου να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Οι αναφορές σχετικά με τις προβλέψεις του καταστατικού για εκλογές τον Οκτώβριο του 2025 έχουν ξεχαστεί ήδη. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι μεγάλες και από πολλές πλευρές αφού ή καταγράφονται υποψηφιότητες που όμως δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, εκτός από τον Χάρη Δούκα που προανήγγειλε σχεδόν τη συμμετοχή του στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία την Κυριακή που προβλέπεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Και ναι μεν ανέβασε τα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2023, αλλά η άνοδος αυτή ήταν ανεπαίσθητη ενώ συνδυάστηκε με μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων.

Δεν κατάφερε να κάνει την… έκπληξη σε μια περίοδο που και η κυβερνώσα παράταξη αντιμετώπισε προβλήματα με πτώση των ποσοστών της και ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη έχασε και ποσοστά και ψηφοφόρους βυθίζοντας ακόμη χαμηλότερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι αδυνατεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας με τον πλέον αρνητικό τρόπο.

Η προσπάθειά του να αποφεύγει την εσωκομματική κριτική και κυρίως την αυτοκριτική άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ. Οι αντιδράσεις μεγάλωσαν με τις δηλώσεις του σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα ελάμβανε για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και τη… συγκόλληση της αυτοαποκαλούμενης προοδευτικής παράταξης.

Συνεργάτες του δηλώνουν ότι «είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει και θα κερδίσει εκ νέου την αρχηγία. Ουδείς γνωρίζει. Το μόνο βέβαιο είναι πως αργοπεθαίνει το ΠΑΣΟΚ και επί της ουσίας αποτυπώνει τη φράση «ό,τι σέρνεται δεν πέφτει».