Δεν χρειαζόταν να μάθουμε από το Σουηδικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Timbro και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο EPICENTER ότι στην Ελλάδα ο δείκτης απολυταρχικού λαϊκισμού χτυπάει... κόκκινο. Απλά επιβεβαιώθηκε ότι πρωτεύουμε μεταξύ 31 ευρωπαϊκών κρατών σε ποσοστό 31,5%, παρέχοντας την υποστήριξή μας σε αριστερά λαϊκίστικα και απολυταρχικά κόμματα. Αντίστοιχα στα δεξιά λαϊκίστικα και απολυταρχικά κόμματα βρισκόμαστε στη 17η θέση στη σχετική λίστα.

Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση, δεν μάθαμε κάτι που δεν γνωρίζαμε: στα αριστερά λαϊκίστικα κόμματα κατατάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΜέΡΑ25 και η ΛΑΕ, ενώ το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζουν απολυταρχικές θέσεις. Ο δεξιός λαϊκισμός εκπροσωπείται από την Ελληνική Λύση, τους ΑΝΕΛ που απορροφήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ, ενώ στα απολυταρχικά συναντάμε τη Νίκη, τους Σπαρτιάτες και τη Χρυσή Αυγή.

Αφού λοιπόν όλα αυτά είναι γνωστά, πού έγκειται το ενδιαφέρον; Κατ’ αρχάς ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αντιγράψει το ΣΥΡΙΖΑ, δεν ταξινομείται στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Πάλι καλά, διότι όλα τα προαναφερόμενα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ, εν χορδαίς και οργάνοις καταγγέλλουν τη κυβέρνηση για... αντιδημοκρατικές μεθόδους και πρωτοστατούν στη δυσφήμηση της Ελλάδας. Χαίρε, θράσος αμέτρητο...