«Η αριστεία έχει μετατοπιστεί στον ΣΥΡΙΖΑ» μας πληροφόρησε πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς κατεβαίνουν υποψήφιοι με το κόμμα του δύο καθηγητές του Χάρβαρντ, δύο καθηγητές ιατρικής και μία νεαρή ηλεκτρολόγος μηχανικός. Μέχρις εδώ όλα καλά. Είναι πολύ ελπιδοφόρο νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι, με παραστάσεις από το εξωτερικό, να ασχολούνται με την πολιτική και να θέλουν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στη διακυβέρνηση της χώρας.

του Μιχάλη Δεμερτζή

Ωστόσο, δεδομένου ότι μιλάμε για το ίδιο κόμμα που μας έλεγε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν όντως ο ΣΥΡΙΖΑ «αριστοποιήθηκε» ή, αντιθέτως, αυτοί οι άριστοι άνθρωποι «συριζοποιήθηκαν»:

1. Καθηγητής Χάρβαρντ κατά του Χάρβαρντ

Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καθηγητής στο Χάρβαρντ κ. Όθων Ηλιόπουλος, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το Χάρβαρντ βέβαια, χάρη στο οποίο ο κ. Ηλιόπουλος είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο, είναι ιδιωτικό και έχει και πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω εδώ... Είναι ξεκάθαρο ότι ο άνθρωπος είναι πρώτα ΣΥΡΙΖΑ και μετά καθηγητής, πόσο μάλλον άριστος.

2. Ιατρός κατά επιστήμης

Το άλλο νέο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζεται με το Χάρβαρντ είναι η ιατρός κ. Αθηνά Λινού, που έγινε διάσημη κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά για τον λάθος λόγο: η κ. Λινού υποστήριξε ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία και, όταν πιέστηκε για διευκρινίσεις, είπε ότι δεν μεταδίδεται με το σάλιο! Αυτό βέβαια δεν αποδεικνύει ότι είναι λιγότερο επιστήμονας και περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύει απλώς ότι είναι πολύ θρησκευόμενη. Ότι είναι λιγότερο επιστήμονας και περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται από το ότι πολιτεύεται με ένα κόμμα που χάιδευε το αντιεμβολιαστικό κίνημα και αντιδρούσε εναντίον των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις της δείχνουν ότι μάλλον δεν είναι και η πιο άριστη των αρίστων ιατρών αυτού του κόσμου...

3. Ηλεκτρολόγος μηχανικός κατά της τεχνολογίας (;)

Η κ. Διάνα Βουτυράκου είναι μία μόλις 27 ετών ηλεκτρολόγος μηχανικός και καθηγήτρια ρομποτικής και το ότι προτιμά να κατέβει στην ελληνική πολιτική από το να βρίσκεται στο εξωτερικό είναι πολύ ελπιδοφόρο από μόνο του. Είναι σκόπιμο, ωστόσο, να μας διευκρινίσει το «χρυσό κορίτσι της ρομποτικής» εάν ενστερνίζεται τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεκπαίδευση των μαθητών, την τηλεργασία των ενηλίκων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικάτων και τη χρήση του αριστερογενούς όρου «τεχνοφασισμός»...

Τέλος, για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να αναφερθούμε στον έτερο καθηγητή ιατρικής που κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος μάλλον αποτελεί θετική εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω. Όχι επειδή ήταν αναφανδόν υπέρ των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό (αυτό θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο για όλους τους επιστήμονες ιατρούς), αλλά επειδή την τελευταία φορά που πολιτεύτηκε, ανήκε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ξεκινώντας δηλαδή από την άκρα αριστερά, ακολουθεί αντίστροφη πορεία από τους προηγούμενους.

Εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει στρατολογήσει τον Αϊνστάιν και τον Χόκινγκ και να εξακολουθεί να είναι ένα οπισθοδρομικό, τεχνοφοβικό κόμμα, για τον βασικό λόγο ότι έχει εκείνο το αριστερό κουσούρι που θέλει τις ιδέες να λυγίζουν υποχρεωτικά την πραγματικότητα.

Και οι άριστοι έχουν ιδέες βέβαια, και μάλιστα πολλές, επειδή όμως οι δικές τους ιδέες είναι πολλές φορές καινοτόμες, έρχονται αυτομάτως σε αντίθεση με συντηρητικές δυνάμεις και θρησκευτικού τύπου ιδεολογίες, όπως η Αριστερά. Σε ατομικό δε επίπεδο, η Αριστερά είναι ένας κόσμος στον οποίο, για να μπεις, οφείλεις να αφήσεις πίσω σου βασικά χαρακτηριστικά της αριστείας, όπως η επαγγελματική εξειδίκευση ή η ατομική διάκριση. Για αυτό και, όπως φαίνεται κι από τα προηγούμενα παραδείγματα, πολύ πιο εύκολα «συριζοποιούνται» οι άριστοι, παρά «αριστοποιείται» ο ΣΥΡΙΖΑ...