Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός και η ΝΔ δείχνει να ανακάμπτει από τη φθορά που υπέστη μέσα από το τοξικό κλίμα που δημιούργησε η αντιπολίτευση με τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας έχει εξήγηση. Οι πολίτες βλέπουν το παραγόμενο έργο και την επιμονή στις μεταρρυθμίσεις που αποδίδει καρπούς από τη μία πλευρά και από την άλλη έναν ακραίο πολιτικό καιροσκοπισμό, οι εκφραστές του οποίου δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Με το σκεπτικό ότι «στην πολιτική όλα επιτρέπονται» μετατρέπονται σε νεόκοπους -κάποιοι υπήρξαν και παλαιότερα- εκφραστές του τραμπισμού και επιχειρούν να μετατρέψουν την πολιτική σκηνή της χώρας σε βούρκο. Καταστροφολογία και εμμονή στη λασπολογία. Τοξικότητα και λαϊκισμός. Fake news και θεωρίες συνωμοσίας. Όλα μαζί και όλοι μαζί σε σημείο που να μην ξεχωρίζει κανείς πλέον τι πρεσβεύει, τι εκπροσωπεί ο κάθε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς στο συνταγματικό τόξο μεταξύ αριστεράς και άκρας δεξιάς.

Ένας ιδεολογικοπολιτικός αχταρμάς με την αριστερά να ενώνεται με την άκρα δεξιά, όπως στις πλατείες των αγανακτισμένων, και στη μέση ένα κόμμα που τότε αποτελούσε στόχο της τοξικότητας αλλά σήμερα, μπροστά στην αγωνία του αρχηγού του, του Νίκου Ανδρουλάκη, για το πολιτικό του μέλλον, μετατρέπεται σε εκφραστή του λαϊκισμού. Τα συνθήματα περί κακιάς… δεξιάς και ο καταγγελτικός λόγος, το όχι σε όλα, δείχνουν την αδυναμία της κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων για το παρόν και το μέλλον της χώρας και των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, ένας influencer πολιτικός αρχηγός, που προσπαθεί να βρίσκεται με κάθε τρόπο στο προσκήνιο, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προτάσεις, επιδιώκει να μετατρέψει το κόμμα τους σε έναν απολιτίκ σχηματισμό. Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά για κινήματα, για ρεύμα και… αέρα στα πανιά, κάνοντας τουρισμό στην Ελλάδα και προκαλώντας βέρτιγκο καθημερινά στους συνεργάτες και τα στελέχη του κόμματός του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον αδυνατεί να πείσει για το παραμικρό και χάνει, όπως οι ίδιοι λένε, τους μισούς εκ των ψηφοφόρων που του απέμειναν στις εκλογές του 2023. Το… άνοιγμα προς νέα κοινά ουδείς γνωρίζει αν θα καταφέρει να καλύψει τις απώλειες που έχουν σημειωθεί.

Στον αντίποδα, ένας πρωθυπουργός που μέσα από αντίξοες συνθήκες με απανωτές κρίσεις παγκοσμίου επιπέδου καταφέρνει να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και να φέρει επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, βάζοντας πλέον στόχο τις καλύτερες αμοιβές για τους πολίτες. Αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις, σπεύδει σε διορθωτικές κινήσεις χωρίς να χάνει τον προσανατολισμό ως προς την υλοποίηση των απαραίτητων τομών και μεταρρυθμίσεων. Με καθυστερήσεις που, αν μη τι άλλο, ήταν αναμενόμενες όχι λόγω των κρίσεων (μόνο), αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρέπει να ξεριζωθούν νοοτροπίες του παρελθόντος.

Αυτό που πλέον προκύπτει μέσα από την ανάκαμψη της ΝΔ είναι ότι οι πολίτες πιστεύουν στην ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα. Άλλωστε σε κανένα σημείο τα ποσοστά αποδοχής του ιδίου δεν υπέστησαν ρωγμές όπως επιδιώκουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Βγαίνοντας μπροστά, θέτοντας το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών και αποκαλύπτοντας το σχέδιο αποσταθεροποίησης, στο οποίο επενδύουν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Τα αποτελέσματα ορατά ήδη. Και αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία στην αντιπολίτευση, που έφτασε στο σημείο να σκυλεύει νεκρούς, να τυμβωρυχεί και να αναζητεί τις σπίθες που θα ανάψουν την οργή και την αγανάκτηση ψάχνοντας το κύμα που, άκοπα, θα τους οδηγήσει στην εξουσία.