Πριν από τρία χρόνια, Αύγουστος και πάλι, δύο περίεργοι «μετανάστες» περιφέρονταν στα παράλια της Σμύρνης και αναζητούσαν τρόπο να βρουν έστω και μία βάρκα και να περάσουν απέναντι, στη Λέσβο.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Ελεγαν παντού ότι ήταν ζήτημα «ζωής και θανάτου» γι’ αυτούς και τους συγγενείς που αναζητούσαν, γιατί σε ένα από τα παιδιά της οικογένειας είχαν βγει κάποιες ιατρικές εξετάσεις στην πατρίδα τους, τη Συρία, και δεν ήταν καλές. Δεν έλεγαν αλήθεια, αυτό που συνέβαινε στην πραγματικότητα ήταν ότι οι δύο «μετανάστες» των ελληνικών υπηρεσιών κατέγραφαν όλες τις πληροφορίες που μπορούσαν να αντλήσουν για τις σχέσεις κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος και του δουλεμπορίου με επαγγελματίες «αλληλέγγυους» των ΜΚΟ και διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς. 

Ηταν η επιχείρηση «Αλκμήνη», στο πλαίσιο της οποίας υποβλήθηκε τότε μια μεγάλη δικογραφία που οδήγησε σε συλλήψεις, ενώ άλλη μία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη με τουλάχιστον 30 εμπλεκομένους και κατηγορουμένους. Περιττό να επαναλάβουμε ότι ο βαθιά στρατευμένος (και νυχτωμένος) Τύπος που επιμένει να ακολουθεί τυφλά τον ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζει, για τους δικούς του λόγους, τους επαγγελματίες δικαιωματιστές, βλέπει πίσω από τη νέα αυτή υπόθεση «ακόμα μία απόπειρα σπίλωσης και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στη Λέσβο», ενώ ο γνωστός «εθνικός μηνυτής» Παναγιώτης Δημητράς, εμπλεκόμενος ο ίδιος σε υπόθεση που ερευνά η Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζει όλα τα μη φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ «παπαγαλάκια της ΕΛΑΣ». 

Τα βαθιά μυστικά 

Η τότε επιχείρηση «Αλκμήνη» προέβλεπε ότι οι δύο μετανάστες θα γίνονταν insiders, θα έπαιζαν τους ρόλους τους μέσα στη βάρκα με τους υπόλοιπους μετανάστες που το κύκλωμα θα μετέφερε από τα παράλια της Σμύρνης στη Λέσβο και θα ενημέρωναν για όλες τις λεπτομέρειες την ΕΥΠ, η οποία είχε το γενικό πρόσταγμα. Στις 12 Αυγούστου του 2020, οι δύο πράκτορες ταξίδεψαν στη Σμύρνη υπό την καθοδήγηση των στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου επιβιβάστηκαν στη βάρκα μαζί με τους υπολοίπους για να περάσουν στη Λέσβο. Ολο αυτό το διάστημα της παραμονής τους στη Σμύρνη, αλλά και του ταξιδιού παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα πάντα. Στις 5 Σεπτεμβρίου οι ελληνικές λιμενικές αρχές έκαναν έφοδο στο γερμανικών συμφερόντων πλοίο «Mare Liberum», αφού πρώτα αποκωδικοποίησαν τις πρώτες πληροφορίες και τις περιγραφές των δύο πρακτόρων που είχαν στρατολογήσει. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μέλη των υπό έρευνα ΜΚΟ, χρησιμοποιούσαν τον εξοπλισμό που διαθέτει το πλοίο, το οποίο είναι μονίμως «δεμένο» στη Λέσβο και παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες προς μετανάστες και ΜΚΟ, για τους δικούς τους στόχους και τις μυστήριες επιδιώξεις τους στη συνεργασία τους με τα κυκλώματα διακίνησης των μεταναστών. Κατά την έρευνα στο πλοίο κατασχέθηκε πλήθος σημειώσεων και ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, tablets και διάφορα άλλα), με τα οποία, μεταξύ άλλων, γίνονταν επικοινωνίες με την πλατφόρμα alarmphone.org, μέσω Twitter. Πρόκειται για την πλατφόρμα με την οποία μεταδίδονται σε όλους τους εμπλεκoμ;eνους, είτε έχουν καλές προθέσεις είτε όχι, πληροφορίες για τις συνθήκες της θαλάσσιας μετακίνησης των μεταναστών. Eνα από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας στο πλοίο ήταν και το ότι οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του Λιμενικού, ενώ βρέθηκαν και πειστήρια που καταδεικνύουν ότι παραλάμβαναν φωτογραφίες και βίντεο από τους διακινητές ή από τους ίδιους τους μετανάστες που κατέγραφαν τις κινήσεις των δυνάμεων του Λιμενικού. 

Η επιχείρηση έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου και οι περιγραφές των δύο «πρακτόρων» καθαρογράφηκαν και συμπεριελήφθησαν στο υλικό που διαβίβασαν οι ελληνικές Aρχές στην Εισαγγελία της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με αυτές, προέκυψαν ενδείξεις για τη διασύνδεση τουλάχιστον 35 μελών των υπό έρευνα τεσσάρων ΜΚΟ με τα κυκλώματα των διακινητών των μεταναστών, τα οποία εισέπρατταν αστρονομικά ποσά για τις μεταφορές. Μεταξύ των εμπλεκόμενων μελών των ΜΚΟ βρίσκονται άνθρωποι από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, δύο εκ των τεσσάρων υπό έρευνα ΜΚΟ έχουν έδρα στο Βερολίνο και μάλιστα στο ίδιο κτίριο και στον ίδιο όροφο! 

Πώς δουλεύουν οι ΜΚΟ 

Μέσα στα τρία αυτά χρόνια έχουν αποκαλυφθεί αρκετά σχετικά με την εμπλοκή και το ρόλο στελεχών ή απλών εκπροσώπων ΜΚΟ στις υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά, αλλά και στην περιοχή του Εβρου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις διαπιστώσεις των ελληνικών υπηρεσιών, ο ρόλος αυτών των ανθρώπων είναι ιδιαιτέρως κομβικός, καθώς κατέχουν θέσεις διαμεσολαβητών μεταξύ των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και των ελληνικών Αρχών. Ο ρόλος τους, επί της ουσίας, είναι:

α) να ενημερώνονται επακριβώς για τις ημερομηνίες αναχωρήσεων και όλες τις λεπτομέρειες των δρομολογίων από τους ανθρώπους των καρτέλ της διακίνησης των μεταναστών,

β) να ανταλλάσσουν πληροφορίες με αυτούς όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, τις μορφολογίες των εδαφών, καθώς και τη συχνότητα εμφάνισης περιπολιών του στρατού, του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αστυνομίας,

γ) να επικοινωνούν με όλα τα τεχνικά μέσα και όλα τα διαθέσιμα apps των οποίων ο κώδικας δεν «σπάει» εύκολα από τις κρατικές υπηρεσίες και τις επίσημες Αρχές και να αποθηκεύουν σε ασφαλή συστήματα, κυρίως «cloud» όλες τις σχετικές πληροφορίες. Οι «κλειστές» ομάδες και οι «κλειστές» εφαρμογές είναι τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν, κατά κύριο λόγο,

δ) να ενημερώνουν στο κατάλληλο timing τις ελληνικές ή τις Αρχές της χώρας προορισμού των μεταναστών για την ακριβή θέση όπου τους έχουν οδηγήσει οι δουλέμποροι, ώστε να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης και ασφαλούς διακομιδής τους σε κέντρα φιλοξενίας. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις φροντίζουν να τονίσουν ότι «πολλοί από τους μετανάστες έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας», καθώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, αυτό σημαίνει αυτόματη έναρξη της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. 

Η υπόθεση Λέσβος 

Η τωρινή αποκάλυψη των ελληνικών Αρχών, στην οποία ο ρόλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν εξαιρετικά σημαντικός, αφορά δύο εγκληματικές οργανώσεις που διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια μέσω της Λέσβου. Αυτοί που, σύμφωνα με την έρευνα των ελληνικών Αρχών και με βάση πληροφορίες που είχαν ανταλλάξει με ξένες υπηρεσίες, είχαν ιδιαίτερο ρόλο ήταν 13 Αφγανοί που ζούσαν στο κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο και ασχολούνταν αποκλειστικά με τη διακίνηση ανθρώπων από τα παράλια της Τουρκίας προς το νησί, αλλά και άλλους προορισμούς. Και οι 13 είχαν κάνει αίτηση για χορήγηση ασύλου, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν μετατρέψει τη δομή φιλοξενίας σε ένα είδος στρατηγείου και γκέτο μαζί. Από εκεί οργάνωναν όλες τις επιχειρήσεις με τα παράνομα ταξίδια, αλλά και την τρομοκράτηση και τους εκβιασμούς όλων όσοι ήλεγχαν. Δεν έλειπαν ακόμα και οι ξυλοδαρμοί ως ποινές σε όσους δεν εκπλήρωναν τους όρους των «συμφωνιών» ή αποτελούσαν δυνητικές απειλές για την ασφαλή λειτουργία της εγκληματικής ομάδας. Η δράση της συγκεκριμένης ομάδας αποκαλύφθηκε μετά από μια μεγάλη ληστεία που έγινε μέσα στο κέντρο φιλοξενίας και την κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των Αφγανών. Από την έρευνα στα κινητά προέκυψε η δράση και το δίκτυο που είχαν στήσει μέσω του «στρατηγείου» τους εντός του κέντρου φιλοξενίας. Αυτή η δράση σήμερα, από τον φιλικό στον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο, ονομάζεται «αλληλεγγύη». Οσον αφορά τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ, πρόκειται για δύο των οποίων η δράση είναι γνωστή ήδη από το 2021 και συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη έρευνα που είχε ολοκληρωθεί. 

Ο τρόπος με τον οποίο «δούλευαν» από κοινού οι οργανώσεις αυτές επιβεβαιώνει πλήρως όλο το πλαίσιο δράσης που έχουν καταγράψει οι ελληνικές Αρχές, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή με αντίστοιχες ευρωπαϊκές ή άλλων χωρών που θεωρούνται προορισμοί των καρτέλ των δουλεμπόρων. Αναλυτικά ο τρόπος δράσης, το γνωστό modus operandi, όπως συμβαίνει σε κάθε εγκληματική οργάνωση: 

- Οι διακινητές στην Τουρκία έδιναν οδηγίες στους μετανάστες πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί, είτε προφορικά είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, ενώ ανάλογες οδηγίες παρείχαν και για την επικοινωνία τους με τις ΜΚΟ όταν έφταναν ή πλησίαζαν στη Λέσβο. 

- Οι παράτυποι μετανάστες, με το που έφταναν στο νησί, κρύβονταν σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα χωρίζονταν σε μικρές ομάδες για την αποφυγή μιας πιθανής μαζικής σύλληψης. Αμέσως μετά επικοινωνούσαν με τις ΜΚΟ δίνοντας ακριβώς το στίγμα τους με συντεταγμένες μέσω google maps. 

- Οι ΜΚΟ προωθούσαν στις Αρχές τα emails ή άλλες ενημερώσεις (SMS, whatsapp, viber, signal κ.ά.) με τα στοιχεία που φέρεται ότι λάμβαναν από τους μετανάστες κατά την άφιξή τους στη Λέσβο. Κάποιες φορές που θεωρούσαν ότι δεν θα υπήρχε κίνδυνος ή όταν οι μετανάστες κατέλυαν δίπλα σε πολυσύχναστες ή κατοικημένες περιοχές αναρτούσαν τα συγκεκριμένα στοιχεία στα social media, κυρίως FB, Instagram και Twitter, ώστε να προκαλέσουν όσο το δυνατόν πιο έντονα το κοινωνικό ενδιαφέρον και να δημιουργήσουν κίνημα αλληλεγγύης και συμπάθειας προς τα θύματα των δουλεμπόρων, ώστε οι Αρχές να μην ασχοληθούν με τους διακινητές, καθώς αν έκαναν κάτι τέτοιο, θα δημιουργούσε την εντύπωση της αδιαφορίας για τις ζωές ή την υγεία των μεταναστών. 

-Τα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, μετέβαιναν στις περιοχές όπου βρίσκονταν οι νεοεισερχόμενοι, με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας. Κατά τη διαδικασία αυτή φρόντιζαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να έχουν προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης με σκοπό την ευρύτερη δημοσιότητα.