Νέο αυστηρό μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν, έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, επιχειρώντας να βάλει ακόμη ένα φρένο σε ένα πιθανό νέο κύμα τουρκίκης προκλητικότητας.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής απαιτεί από τον Τούρκο Πρόεδρο να υιοθετήσει μια «λιγότερο πολεμοχαρή» στάση έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των γειτόνων της Τουρκίας.
«Το σημαντικό είναι τώρα το πώς θα θελήσει ο Ερντογάν να κινηθεί προς το μέλλον με την Τουρκία. Αν θέλει να αλλάξει πορεία από αυτή που είχε, προσδοκώ να το δω αυτό», δήλωσε ο Μπομπ Μενέντεζ στους δημοσιογράφους μετά την εκλογική νίκη του Ερντογάν. «Αν έχουμε τα ίδια, ή κι άλλα από τα ίδια, όπως αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα πριν», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε το 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin αξίας 20 δισεκ. και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως υποστηρίζει την πώληση και βρίσκεται σε επαφή εδώ και μήνες με το Κογκρέσο για να πετύχει την έγκρισή της. Ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίδραση, κυρίως από του Μπόμπ Μενέντεζ, για μια γκάμα θεμάτων, που περιλαμβάνουν την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά κυρίως τις τουρκικές υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.