Με σταθερά και προσεκτικά βήματα η άρση του lockdown

by news

Με προσεκτικά και σταθερά βήματα και πάντα με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα κινείται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το “άνοιγμα” της χώρας, ανακοινώνοντας χθες νέα παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού μέχρι τις 14 Δεκέμβρη.

“Πάμε πολύ προσεκτικά”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οπότε και ανήγγειλε την παράταση του lockdown, καθώς, όπως υπογράμμισε, υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, ωστόσο γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν.

Τα σημεία κλειδιά που μελετούν οι ειδικοί και θα σηματοδοτήσουν την επάνοδο στην κανονικότητα είναι τα ημερήσια κρούσματα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εξιτήρια, ο δείκτης θετικότητας και ο ρυθμός αύξησης των διασωληνωμένων. Πάντως, μέχρι και σήμερα οι δείκτες διασποράς του κορωνοϊού, δεν αποτυπώνουν αποτέλεσμα από την εφαρμογή των μέτρων, καθώς και χθες είχαμε 100 θανάτους, 622 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν στα 1882.

Τι ανοίγει

Στο πλαίσιο αυτό, τα όποια βήματα θα είναι πολύ προσεκτικά και με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα από οτν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Θα ανοίξουμε αρχικά μόνο τα εποχικά είδη και θα περιμένουμε να δούμε σαφή σημεία αποκλιμάκωσης κρουσμάτων και πίεσης στο ΕΣΥ, πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση“, είπε χαρακτηριστικά χθες ο Στέλιος Πέτσας.

Ετσι, από τη Δευτέρα (7/12) θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή τους από τα super markets, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης. Λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο και των τρόπο λειτουργίας τους, συνολικά 110 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, «η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει τα αμιγώς εποχικά καταστήματα. Αυτά και μόνο. Όχι γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη». Και συμπλήρωσε: «Αν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερο ρίσκο θα ανοίγαμε όλα τα καταστήματα που έχουν, μεταξύ άλλων, και εποχικά είδη. Ανοίγουμε αποκλειστικά αυτά που έχουν μόνον εποχικά είδη και πρέπει να δουλέψουν τώρα. Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου».

Επίσης, στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» και για το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κάτω από τις ίδιες συνθήκες και μέτρα προστασίας που λειτουργούσαν, καθώς και κάποιων ακόμη καταστημάτων με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έντονη πίεση ασκούν τις τελευταίες ώρες και οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων, ώστε να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρχει η εισήγηση των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, με το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν πριν τις γιορτές να απομακρύνεται και να προβάλλει ως πιο πιθανή η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης και των μπαρ, η κυβέρνηση διαμηνύει προς δεν γίνεται να αρθούν κάποιοι περιορισμοί πριν το εμβόλιο, καθώς αποτελούν εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα