Η Ελλάδα αποδεικνύει ξανά ότι δεν μένει θεατής στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Μεσογείου. Το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη, όπου ο στρατηγός Χαφτάρ έδιωξε την ευρωπαϊκή αποστολή, φανερώνει πόσο κρίσιμη είναι η στάση της Αθήνας στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Λιβύη δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια στην πλάτη της Ευρώπης και να προσδοκά οικονομική στήριξη χωρίς να σέβεται τον ευρωπαϊκό παράγοντα.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, πέτυχε ουσιαστική σύγκλιση με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Το ναυάγιο ήρθε από τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος προσπάθησε να εκβιάσει έμμεση αναγνώριση της παράλληλης κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης, απαιτώντας να καθίσει στο τραπέζι ως ίσος συνομιλητής. Η Ευρώπη, με ξεκάθαρη ελληνική γραμμή, αρνήθηκε να υποκύψει.

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Αθήνα στο προσκήνιο: ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι «ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη περνάει από την Αθήνα». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί σε συντονισμό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει η Κρήτη να γίνει ξανά πύλη ανεξέλεγκτων ροών από την Ανατολική Λιβύη.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Χαφτάρ

Ο στρατηγός Χαφτάρ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης. Ελέγχοντας τα λιμάνια της Ανατολικής Λιβύης, επιδιώκει να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήματα και πολιτική αναγνώριση. Η άρνηση της ΕΕ να συνομιλήσει με την μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση έδειξε τα όρια των τακτικισμών του στρατηγού.

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται αποφασιστικά στο πλάι των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της παράνομης διακίνησης. Ο Θάνος Πλεύρης έστειλε το μήνυμα από τη Λιβύη: καμία ανοχή στις μαζικές αναχωρήσεις μεταναστών, στήριξη της Λιβύης για έλεγχο των ροών και επιστροφές στις χώρες προέλευσης.

Η σημασία της Αθήνας για τη στήριξη της Λιβύης

Η αυστηρή προειδοποίηση του Κωστή Χατζηδάκη υπογράμμισε αυτό που πολλοί αγνοούν: η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα της ΕΕ με τη Βόρεια Αφρική. Οποιοσδήποτε στη Λιβύη θέλει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ξέρει πλέον ότι θα περάσει πρώτα από την Αθήνα.

Η επόμενη μέρα για το μεταναστευτικό

Η Κομισιόν και οι χώρες πρώτης γραμμής, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, μένουν ενωμένες. Το μήνυμα είναι σαφές: οι ροές από την Ανατολική Λιβύη δεν θα περάσουν ανενόχλητες. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να θωρακίσει την Κρήτη και τα νησιά και να βάλει τέλος στα παιχνίδια εργαλειοποίησης ανθρώπων. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται – και το απέδειξε στη Βεγγάζη.